Beleggen
Beleggen

Beleggen is enorm veranderd, maar toch ook niet

Joeri 8 december 2021

De laatste decennia is de wereld voor particuliere beleggers enorm veranderd. Aandelen zijn bereikbaar geworden ‘voor de gewone man’. Niet lang geleden konden alleen vermogende particulieren of professionals profiteren van deze markt. Ondanks dat er veel verandert, blijft er ook veel hetzelfde.

Vroeger was niet alles beter. Sommige van ons kunnen het nog herinneren hoe moeilijk het was als particuliere belegger in de jaren ‘80. 

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar in die tijd: 

  • kwam er veel papierwerk kijken bij het openen van een beleggingsrekening;
  • waren de kosten voor de rekening en het aanhouden van aandelen hoog;
  • was toegang tot verschillende producten beperkt, soms tot enkel (dure) beleggingsfondsen;
  • konden aandelen (wanneer beschikbaar) soms alleen per 100 gekocht worden;
  • liepen transactiekosten op tot wel 5% a 10% van de orderwaarde.

Vergelijk dat eens met beleggen in 2021.

Tegenwoordig kan een belegger:

  • online een rekening of account openen, en het is zo geregeld;
  • handelen in aandelen van over de hele wereld;
  • (vrijwel) zonder transactiekosten kopen en verkopen;
  • in enkele seconden aan- of verkopen via de app van de broker;
  • handelen in aandelen, ETF’s, opties, cryptovaluta enzovoort.

Hiermee is de markt voor vrijwel iedereen toegankelijk. Informatie is dankzij internet en de smartphone 24 uur per dag beschikbaar. 

Maar deze veranderingen brengen ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld de drang om veel transacties te doen. Terwijl onderzoek na onderzoek uitwijst dat hoe meer beleggers handelen, hoe lager het rendement. 

Technologische ontwikkelingen zullen de komende jaren vast nog meer veranderingen brengen. Niemand weet precies wat de toekomst brengt. Het is een stuk makkelijker te bedenken wat de komende jaren niet zal veranderen. 

Financiële planning

Als eerste misschien wel het belangrijkste punt voor jonge beleggers. Als is het niet het meest spannende. We hebben het over het belang van een goed inzicht in de eigen financiële situatie. 

Een jonge belegger kan namelijk de nieuwe Warren Buffett zijn, maar als er geen geld is om te beleggen komt hij of zij nog nergens. Daarom is het maken van een financieel plan enorm belangrijk. Hier valt namelijk veel winst te behalen. 

Met het doorgronden van de persoonlijke inkomsten en uitgaven kan een goed financieel plan gemaakt worden. Vaak kan er hier en daar bespaard worden op niet-noodzakelijke uitgaven. 

Het verschil tussen € 100 of € 200 per maand beleggen is op de lange termijn gigantisch.

Risico versus rendement

Hoewel de markt soms tijdelijk fouten maakt in de verhouding tussen risico en rendement, waar we bij Value Jagers van profiteren, gaan deze twee factoren vaak hand in hand. 

Om een hoog rendement te behalen zullen risico’s genomen moeten worden. Er zijn uiteraard geen garanties, maar wanneer een belegger enkel staatsobligaties koopt, zal hij daar niet snel rijk van worden.

Beleggers die geen moeite hebben met een volatiel portfolio kunnen hogere rendementen boeken. 

Beleggen is niet altijd makkelijk

Op de lange termijn levert beleggen in sterke bedrijven een mooi rendement op. Veel indexfondsen genereren bijvoorbeeld al 7% tot 9% per jaar op de lange termijn.

Gemiddeld.

Wanneer beleggers kijken naar deze gemiddelden raken ze uit het oog dat het er op de korte termijn heel anders gaat. Zo heeft de S&P 500 bijvoorbeeld een jaarlijkse daling van gemiddeld -16,5%. Eens in de vier jaar is er een daling van meer dan -20%.

Langetermijnbeleggers boeken mooie rendementen, maar dat neemt niet weg dat de korte termijn pijnlijk kan zijn. 

Dalende markten zijn gunstig

Maar die dalingen moeten beleggers juist gebruiken, afhankelijk van de fase waarin ze zich bevinden. Voor gepensioneerde beleggers, die het portfolio gebruiken om te voorzien in hun levensonderhoud, is dit een moeilijke kwestie. Daarom is voor hen een defensief portfolio aan te bevelen met bijvoorbeeld een overweging in obligaties. 

Voor jonge beleggers is een daling op de beurs juist gunstig. Aandelen komen in de aanbieding, en iedereen houdt van koopjes. Voor beleggers die op regelmatige basis aandelen kopen is een forse beurscorrectie het beste wat er kan gebeuren. 

Conclusie

Deze vier punten hebben niets te maken met de moderne techniek. Deze principes golden 30 jaar geleden op de beurs, en zullen daarom over 10 jaar ook nog zo werken. 

In deze snel veranderende wereld loont het om te focussen op de dingen die hetzelfde blijven.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende multi-bagger niet