Beurs
Beurs

Types die ineens verschijnen tijdens beurscorrecties

Joeri 14 maart 2022

Geld verliezen is natuurlijk nooit leuk, maar het is onderdeel van het beleggingsproces. Aandelenkoersen stijgen meestal, maar soms dalen ze. Het is niet anders. Uiteraard zien we niet graag de waarde van ons portfolio dalen, maar we zien er inmiddels ook de amusante kanten van.  Zo verschijnen er iedere keer dat de beurs fors daalt bepaalde soorten beleggers. 

Een overzicht …

De technisch analist

Bij Value Jagers gebruiken we technische analyse in zeer beperkte mate. We zien de voordelen vanwege het zelf vervullende karakter. 

Maar iedere beursdaling komen de technisch analisten uit het niets met zeer gecompliceerde checklists en stellingen als:

“We hebben pas 10 van de 13 van de door mijzelf ontwikkelde indicatoren bereikt, dus dit is nog niet de bodem.”

Helaas is beleggen geen exacte wetenschap. Zo eenvoudig is het niet. 

De strateeg

De strategen werken meestal voor de grote firma’s op Wall Street, en spreken in jargon waarvan eigenlijk niemand weet wat het exact betekent. 

Ze strooien met termen als ‘voorzichtig optimistisch’, ‘constructief op de lange termijn’ en ‘kopen op verdere zwakte’

Zet tijdens een correctie CNBC of een dergelijke zender aan en je ziet gegarandeerd ‘een strateeg’ een interview geven. 

De armageddon-schreeuwer

Iedere keer dat de beurs een paar procent daalt, verkondigt ‘de armageddon-schreeuwer’ het einde der tijden. Ze beweren dat de beurs dit keer wel 80% zal dalen om vervolgens nooit meer te herstellen. 

Uiteraard kán een correctie uitmonden in een beurscrash, maar niet iedere dalende beurskoers betekent direct dat de wereld vergaat. Vaak neemt de beurs gewoon even een adempauze. 

De statisticus

We moeten bekennen, hieraan maken wij ons soms ook schuldig. We houden van statistieken, en kijken graag naar het verleden om hiervan te leren. 

Maar de statisticus die we hier bedoelen gaat nog een paar stappen verder. De statisticus grijpt namelijk wel hele willekeurige statistieken aan om een punt te maken. 

Je hoort ineens stellingen als:

“Een beursdaling van meer dan 2% bij volle maan wordt in 63% van de gevallen gevolgd door een stijging de volgende beursdag.”

Neem dergelijke uitspraken uiteraard niet te serieus. Zoals het gezegde gaat: 

Statistics don’t lie, statisticians do

Het stockfoto-model

Hierbij spelen we een beetje vals, want dit is geen ‘type’. Maar iedere correctie zien we direct dezelfde foto’s voorbijkomen van gedeprimeerde handelaren op de beursvloer. 

U kent ze wel, van die heren die van ongeloof met hun handen in het haar naar de beurskoersen staren. 

Er zijn zelfs speciale webpagina’s voor die deze foto’s verzamelen ter vermaak. Onderstaande foto komt van sadguysontradingfloors.tumblr.com

De verre vriend

Mensen om u heen weten dat u belegt. Bij een koersdaling komen ineens de berichtjes van ‘vrienden’ die u in maanden (of soms jaren) niet gesproken heeft. 

Ze willen toch graag even vertellen wat voor koopjes ze gedaan hebben, én natuurlijk even weten wat u nu van de markt vindt. 

Uiteraard delen ze alleen hun successen. Denk maar niet dat ze nog eens contact opnemen om te vertellen hoeveel rendement ze gemist hebben door te proberen de bodem en de top te timen. 

De Value Jager

De Value Jager vind je aan de andere kant van het spectrum. Dit type belegger hoor je sowieso zelden. Tijdens een correctie alleen als u om zijn of haar input vraagt.

Value Jagers hebben hun huiswerk al gedaan voordat de beurs daalde. Nu er koopjes te doen zijn weten ze welke bedrijven ze willen kopen én wat ze er voor willen betalen.

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]