Beurs
Beurs

Waardering van de beurs volgens Shiller CAPE ratio

Joeri 10 juli 2020

Tot maart 2020 zat de S&P500 in de langste bull market ooit. Normaal gesproken zien we meer volatiliteit op de beurs. Na een stijging van gemiddeld 4 of 5 jaar komt er een correctie van minimaal 20%. Dit keer duurde de stijging maar liefst 11 jaar! Toen kwam in maart 2020 eindelijk de langverwachte correctie. Zijn aandelen na deze correctie voordelig geprijsd?

Om te bepalen of de beurs over het algemeen voordelig geprijsd is kijken we naar langetermijntrends. Op basis van historie vergelijken we vervolgens de huidige waarderingen met eerdere situaties.

Dit kan bijvoorbeeld met de Shiller CAPE Ratio.

Shiller CAPE

De Shiller CAPE ratio is ontwikkeld door de econoom Robert Shiller. CAPE is een afkorting van Cyclically Adjusted Price Earnings Ratio. Ofwel: de voor cycli gecorrigeerde koers / winst verhouding.

Om deze ratio te bepalen wordt er gekeken naar voor inflatie gecorrigeerde winsten van de afgelopen 10 jaar. 

Ruim 140 jaar aan data

De data van Shiller gaat terug tot 1872 voor wat betreft Amerikaanse aandelen. Wanneer we kijken naar deze historische data kunnen we al snel een aantal relevante zaken herkennen:

  • De laagste waarde vinden we met 4,8 in december 1920
  • De piek vinden we in december 1999, vlak voor het barsten van de dotcom bubbel. De CAPE bereikte toen 44,2
  • Een ratio rond de 16 is ‘normaal’, dan zijn aandelen gemiddeld gezien reëel gewaardeerd

Bron: multpl.com/shiller-pe

De recente piek lag op 33,3 in januari 2018. Sindsdien is de waardering wel wat gezakt, maar alsnog staat deze op het moment van schrijven rond 29,8. Historisch gezien is de S&P500 dus veel te ‘duur’. 

Om een hoog rendement te halen moet je kopen wanneer de prijzen laag zijn. Een CAPE ratio van 10 of minder is een goed moment om te kopen. Historisch gezien komt dit ongeveer eens per 10 a 15 jaar voor.

Recent hebben we dit echter niet meer gezien. De laatste keer was halverwege de jaren ’80, alweer 35 jaar geleden. 

Toekomstige rendementen

We zien een vast patroon in de CAPE. De bear market vindt een bodem rond of onder de 10 waarna de nieuwe bull market het overneemt. Deze piekt meestal rond de 20 – 25, vervolgens begint de cyclus opnieuw.

Dit is uiteraard geen exacte wetenschap, maar het helpt wel om de huidige waardering en verwachtingen in perspectief te plaatsen. 

Op basis van de huidige ratio kan er een redelijke voorspelling gedaan worden van de te verwachten rendementen. De ratio keert historisch gezien namelijk terug naar het gemiddelde. Voorspellingen op basis van de Shiller CAPE kijken ver vooruit. Terugkeer naar het gemiddelde duurt namelijk jaren of soms zelfs decennia.

Star Capital

Het Duitse Star Capital doet veel onderzoek naar het gebruik van de Shiller CAPE. Op basis van de huidige waardering van aandelen geven ze een verwachting af per land. Hun voorspelling is in lijn met de rijke waardering van vandaag de dag. Over de komende 15 jaar verwachten ze de volgende rendement op jaarbasis, inclusief dividend:

  • Amerikaanse aandelen: 3,3%
  • Nederlandse aandelen: 4,6%
  • Belgische aandelen: 6,5%

Let wel, deze rendementen zijn op basis van de index. Indexbeleggers in de S&P500 krijgen het waarschijnlijk zwaar te verduren de komende jaren.

Daarom beleggen wij niet in de hele index, maar alleen in de beste en goedkoopste aandelen. De huidige hoge waardering maakt dit extra belangrijk. De tijden van hoge rendementen halen door simpelweg een indexfonds te kopen en deze lang vast te houden zijn waarschijnlijk voorbij.