Beurs
Beurs

Checklist voor een dalende aandelenmarkt

Joeri 25 juni 2022

Het afgelopen jaar is het beursklimaat omgeslagen. We hebben voor het eerst in decennia te maken met hoge inflatie. Samen met de angst voor een recessie zorgt dit voor zeer volatiele (en dan vooral dalende) beurzen. 

De inflatie loopt zo snel en hoog op dat zelfs de Europese Centrale Bank, in navolging van de Amerikaanse FED, de rente verhoogt. Dit is de eerste Europese renteverhoging sinds 2011. 

Het is zeer de vraag wat het effect is van deze renteverhoging. De rente gaat namelijk van -0,5% naar -0,25%. Dus zelfs na de verhoging hanteert de ECB een negatieve rente, terwijl de inflatie in de Eurozone in mei gemiddeld 8,1% bedroeg. 

Dit alles heeft veel impact op de beurs, veel jongere beleggers hebben dit nog niet eerder meegemaakt. Iedereen denkt een hoge risicotolerantie te hebben, tot ze daadwerkelijk in een dalende markt terechtkomen. 

Topbokser Mike Tyson deed ooit een uitspraak die niet alleen geldt in het boksen, maar ook in het beleggen:

“Everybody has a plan until they get punched in the mouth”

Voor beleggers die zich momenteel zorgen maken hebben we deze checklist samengesteld. 

Diversificatie

Assetallocatie bepaalt voor een groot deel het rendement én het risico. Grotere spreiding over meer activa en verschillende activaklassen verlagen het risico.

Breng een goede spreiding aan over verschillende soorten aandelen. Bijvoorbeeld qua regio, valuta en marktkapitalisatie. Maar spreid ook naar andere categorieën zoals obligaties, grondstoffen, vastgoed en edelmetalen. 

Alternatieve beleggingen

We bedoelen hiermee investeringen die echt niet gecorreleerd zijn aan de aandelenmarkt. Vaak is hierbij een zekere mate van expertise noodzakelijk. Dit kunnen bijvoorbeeld investeringen in kunst of andere verzamelobjecten zijn.

Maar ook investeringen buiten de beurs om of lijfrentes. Dit zijn alternatieve manieren om een rendement te boeken, die uw portfolio beschermen tegen de grillen van de markt. 

Cash

Een vaak vergeten beleggingscategorie is een cashpositie. Zeker in een klimaat met hoge inflatie lijkt het onverstandig om geld op de spaarrekening te laten staan.

Maar een cashpositie geeft mogelijkheden. Aan de ene kant om kansen te benutten wanneer die zich voordoen. Aan de andere kant om tegenslagen op te vangen. 

Veilige aandelen

Tot ongeveer een jaar geleden presteerden risicovolle groeiaandelen zeer goed op de beurs. Beleggers waren bereid vrijwel iedere prijs te betalen voor groei. Dit is niet meer het geval, en we zien weer de kracht van ‘veilige aandelen’. Reserveer een deel van het portfolio voor kwaliteit.

Factoren als een sterke balans, solide winst, constante groei tegen een redelijke waardering zijn hierbij doorslaggevend. Kies voor stabiele bedrijven, vaak keren deze ook nog eens een aantrekkelijk dividend uit. 

Conclusie

Het afgelopen jaar heeft veel beleggers wakker geschud. We komen uit een periode waarin beleggen gemakkelijk was, met vrij constante en hoge rendementen over de hele linie. Door de hoge inflatie, stijgende rente en angst voor een recessie is dat niet meer het geval. 

Wanneer u slapeloze nachten heeft over uw beleggingsportfolio is er iets mis. Gebruik bovenstaande tips om uw investeringen kritisch te bekijken, en pas aan waar nodig. 

Onthoud dat ook deze periode weer voorbij gaat, en dat beleggers die in de markt blijven op de lange termijn het hoogste rendement boeken. 

Lees ook: