Educatie
Educatie

Dividendaandelen: gids voor beginners

Ronald 19 juni 2020

Beleggen in dividendaandelen wordt steeds populairder. Steeds meer beleggers beseffen dat ze naast kapitaalwinst ook een extra inkomen kunnen opbouwen met dividendaandelen. Ondanks de belastingen die geheven worden op dividenden, betalen veel bedrijven een dividend dat netto nog steeds een meervoud aan inkomsten oplevert in vergelijking met een spaarrekening. Dat maakt beleggen in dividendaandelen zo interessant.

Wie nog niet mee is met deze trend, deze gids voor beginners.

Hoe werkt beleggen in dividendaandelen?

Een dividend is een deel van de winst die een bedrijf uitkeert aan de aandeelhouder. Dit gebeurt op regelmatige tijdstippen, maar minstens 1 keer per jaar. Je hebt ook bedrijven die 2 keer per jaar of zelfs ieder kwartaal een deel van hun winst doorstorten naar de aandeelhouder.

Het dividend kan uitgekeerd worden in:

  • Cash geld
  • Extra aandelen

Stel, een aandeel noteert aan 100 euro en je hebt 100 aandelen gekocht, goed voor een investering van 10.000 euro. Wanneer dit bedrijf een dividend betaalt van 5 euro, ontvang je dus 5 x 100 aandelen = 500 euro (bruto).

Dit is een (bruto)dividendrendement van 5% (500 euro op 10.000 euro is 5% rendement). Je kan in dit geval kiezen om 500 euro cash geld op je rekening te krijgen (- belastingen) OF 5 extra aandelen op je effectenrekening. 500 euro dividend gedeeld door 100 euro van de beurskoers = 5 aandelen.

Let wel op, niet ieder bedrijf geeft beleggers de mogelijkheid om te kiezen. Vaak betalen ze enkel een cashdividend.

Waarom betalen bedrijven een dividend?

Dividend is onderdeel van het creëren van aandeelhouderswaarde. Bedrijven als Apple, Microsoft, Coca-Cola, Disney, L’Oréal, Unilever, … genereren ieder kwartaal miljarden aan cashflow en winst. Ze hebben niet altijd de mogelijkheid om dat geld aan het werk te zetten in de vorm van investeringen of overnames. Daarom besluiten ze vaak om de geduldige aandeelhouder te belonen in de vorm van een dividend.

Er zijn ook veel beleggers die van een dividend houden als extra inkomstenbron. Bedrijven die een dividend betalen trekken dus meer beleggers aan, en dan vooral beleggers die denken op lange termijn.

Ten slotte is een dividend ook vaak een signaal naar de markt dat het bedrijf sterk in zijn schoenen staat. Je kan nu eenmaal geen dividend betalen indien je geen winst maakt of onvoldoende cashflow genereert. Een dividend is een signaal van het management dat ze vertrouwen hebben in de toekomst. Dit maakt een aandeel aantrekkelijker.

Welke bedrijven betalen geen dividend?

Jonge bedrijven die snel willen groeien, betalen vaak geen dividend. Zij hebben elke cent nodig om te investeren. Maar ook meer mature bedrijven kiezen niet altijd voor een dividend. De keuze van het dividend ligt altijd bij het bedrijf.

Maar eens ze ermee beginnen, verwachten beleggers ook dat deze bedrijven het volhouden om zo een vertrouwensband rond het inkomen op te bouwen. Bedrijven die hun dividend schrappen of verlagen, zijn vaak de zwarte schapen van de beurs.

outperformance groei dividendaandelen

Welke eigenschappen zijn belangrijk bij dividendaandelen?

Net zoals er onder aandelen tal van verschillende soorten bedrijven zijn, heb je dat bij dividendaandelen ook. Beleggen in dividendaandelen is geen heilige graal. Daarom is het belangrijk om enkele eigenschappen van dividendaandelen in het oog te houden.

Het dividendrendement

Het dividendrendement geeft aan hoeveel dividend een bedrijf betaalt ten opzichte van de beurskoers. Hoe hoger het dividendrendement, hoe meer inkomen je krijgt uit je belegging. Maar ook hier geldt de regel vaak ‘wanneer iets te mooi is om waar te zijn, is het dat ook’.

Solide dividendrendementen boven 10% bestaan, maar ze zijn zeldzaam. Wanneer het dividendrendement boven 10% stijgt, moet je als belegger extra alert zijn.

De payout ratio

De payout ratio is het deel van de winst dat het bedrijf uitkeert als dividend. Stel dat het bedrijf uit ons voorbeeld 10 euro winst per aandeel boekt. Het betaalt 5 euro dividend per aandeel. Dan krijgen we een payout ratio van 50%.

Hoe hoger deze ratio, hoe groter de kans dat het bedrijf dit dividend niet zal kunnen volhouden. Een ratio boven 100% betekent zelfs dat ze meer dividend uitkeren dan ze winst maken. Dat is zelden een goed signaal.

dividendaandelen hoog rendement lage payout ratio

De beste combinatie is dus een hoog dividendrendement met een lage payout ratio.

(Vrije) Cashflow

Winst is een boekhoudkundig gegeven, dividend moet betaald worden door de cashflow die het bedrijf genereert. Het is dus ook belangrijk om de evolutie van de operationele cashflow en de vrije cashflow van een bedrijf in het oog te houden.

De vrije cashflow is de operationele cashflow minus de kapitaaluitgaven, m.a.w. hoeveel cash geld blijft er nog over na de investeringen.

Is de vrije cashflow groter dan het bedrag dat men betaalt aan dividend, kan je stellen dat het dividend veilig is.

Dividendgroei

Een dividend is geen vast gegeven. Een bedrijf bepaalt ieder jaar/kwartaal of zelfs maand hoeveel dividend ze uitkeren. Een dividend kan dus ook stijgen.

Stel dat het bedrijf uit ons voorbeeld in jaar 1 5 euro dividend betaalt, kan het – als alles goed gaat – bijvoorbeeld in jaar 2 beslissen om 6 euro dividend per aandeel te betalen. Het dividend is dan met 20% gestegen.

Het mooie aan dividendgroei, is dat jouw dividendrendement stijgt zonder dat je iets moet doen. Om nogmaals terug te grijpen naar ons voorbeeld, is het dividend van 6 euro per aandeel in het tweede jaar een dividendrendement van 6% (6 euro dividend op onze initiële investering van 100 euro per aandeel).

Conclusie

Dividendaandelen vormen een essentieel onderdeel van een goede aandelenportefeuille. Ze zorgen niet alleen voor een extra inkomen, dividendaandelen zijn vaak ook bedrijven die uit het juiste hout gesneden zijn.

Goede dividendaandelen vinden kan iedere belegger. Goede dividendaandelen vinden aan de juiste prijs, is de grootste uitdaging. Op die manier geniet je niet alleen van een extra inkomen, maar maak je ook nog eens het meeste kans op kapitaalwinst. Zo krijg je het beste van twee werelden op de aandelenmarkt.

Een onderwaardering bij de juiste dividendaandelen is zelf helemaal niet erg. Je wordt namelijk door het bedrijf zelf betaald om te wachten tot de markt de onderwaardering opmerkt. Ondertussen kan jij, door het dividend, extra aandelen kopen zonder dat je zelf opnieuw geld moet investeren.