Beurs
Beurs

Drie positieve factoren die we nu zien

Joeri 14 november 2022

Met al het negatieve beursnieuws van de laatste maanden is het tijd voor een positief tegengeluid. We hebben verschillende statistieken verzameld die van toepassing zijn op de huidige situatie. Er valt maar één conclusie te trekken: er zijn goede tijden op komst!

Direct een disclaimer: we zijn ervan overtuigd dat er binnenkort goede beurstijden aanbreken. We weten alleen niet zeker wanneer ‘binnenkort’ is.

Het kan dat de bodem al gezet is, dit kan ook nog een paar maanden of zelfs kwartalen duren. Maar, de signalen zijn positief. 

De beurs loopt voor

De beurs is een zogenoemde ‘leading indicator’ voor de economie. Dat betekent dat de beurs groei of krimp in de economie voorspelt, en niet andersom. 

Uit onderzoek naar recessies tussen 1948 en 2001 blijkt dat de beurs gemiddeld 6 maanden voor loopt op de economie. De komende economische situatie is dus al in de huidige beurskoersen verwerkt. Daarom is het onverstandig om te wachten met investeren tot er economisch herstel zichtbaar is. Tegen die tijd loopt de beurs dan namelijk al een half jaar op vooruit. 

Om professor Jeremy Siegel te citeren:

“Het gebruik van macro-economische factoren zal leiden tot kopen tegen hoge koersen wanneer tijden goed zijn, en verkopen tegen lage koersen wanneer de recessie het dieptepunt nadert en pessimisme de overhand heeft.”

De slechtste periode van het jaar

Er is één maand die veruit het slechtste rendement oplevert: september. De slechte prestaties uit september worden op de voet gevolgd door de op een na slechtste maand: oktober. 

Onderzoekers keken naar het rendement van de Dow Jones Index van 1885 tot en met 2006. Een investering van $ 1 in 1885 groeide naar $ 490 in 2006. Wie alleen in september belegde, zag zijn vermogen echter krimpen van $ 1,00 tot 23 cent.

Beleggers die ieder jaar september compleet vermeden zagen het vermogen groeien tot $ 2.176 in 2006. Een indrukwekkend verschil.

We hebben de twee maanden met het laagste rendement dit jaar weer overleefd. Statistisch gezien zijn de betere maanden aangebroken. 

Sterker nog, volgens hetzelfde onderzoek naderen we de beste periode van het jaar: de week tussen kerst en nieuwjaar. In de afgelopen 120 jaar lag het gemiddelde dagelijkse rendement in die week 10 keer zo hoog als in een normale week. 

Hoge rendementen na tijden van pessimisme 

Iedere belegger kent de beroemde uitspraak van Warren Buffett: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”.

Dat is niet zomaar een vermoeden, de geschiedenis wijst uit dat dit inderdaad een uitzonderlijk goede strategie is. In het betreffende onderzoek werd gekeken naar het sentiment onder beleggers. Beleggers hadden slechts twee opties: Bullish of Bearish. 

Er is gemeten over de periode 1970 tot en met 2006, waarbij opnieuw de Dow Jones Index als graadmeter diende. In deze periode boekte de index een gemiddeld rendement van 9% per jaar. 

Maar, het sentiment blijkt een zeer goede graadmeter van aanstaande rendementen. We hebben de informatie in onderstaande grafiek opgenomen: 

Het rendement over 12 maanden na een periode van extreem pessimisme, waarin minder dan 30% van de beleggers ‘Bullish’ was, ligt met +20,7% ver boven het gemiddelde. 

Aan de andere kant van de grafiek zien we het tegenovergestelde. Het rendement na een periode van extreem optimisme, waarin vrijwel alle ondervraagde beleggers ‘Bullish’ waren, was zelfs -10,2% negatief.

Hoe negatiever het sentiment, hoe groter de kans op een hoog rendement over de volgende 12 maanden. 

Dit is dus juist het moment om aandelen te kopen. 

Lees ook:

Aandelen Porsche met een korting van -60%