Veel beleggers denken dat je briljant moet zijn om buitengewone resultaten te behalen op de beurs. In de praktijk is een hoger IQ niet gelijk aan een hoger rendement. Beleggen is eenvoudiger en tegelijk complexer dan dat. Een hoge mate van intelligentie maakt je niet per definitie een goede belegger. Er zijn een aantal eigenschappen die je helpen op de lange termijn een hoog rendement te behalen.
We behandelen 4 van deze eigenschappen.
Dit is helaas moeilijk te leren. Het lijkt aangeboren; je hebt het of je hebt het niet. Sommige mensen kunnen heel rationeel blijven en aan hun strategie vasthouden, zelfs in de moeilijkste tijden. Anderen worden meegesleept door emoties in de waan van de dag, en kunnen niet bij hun plan blijven.
De beste beleggers weten wanneer ze zich aan hun plan moeten houden, ongeacht wat de buitenwereld daarvan vindt.
“Je hoeft geen raketgeleerde te zijn. Investeren is geen sport waarbij de man met een IQ van 160 de man met een IQ van 130 verslaat.” – Warren Buffett
Meestal zijn er weinig goede kansen op de beurs. We zoeken naar een combinatie die nu eenmaal weinig voorkomt: een kwalitatief zeer sterk bedrijf tegen een voordelige prijs.
Dit betekent dat je als belegger de rust moet hebben om langs de zijlijn te blijven staan. Dit is niet hetzelfde als helemaal niets doen. Je gebruikt deze tijd om je voor te bereiden. Door te lezen en bedrijven te onderzoeken.
Voor veel beleggers is dit moeilijk. Ze zijn niet in staat zo weinig transacties te doen, dan voelt het alsof ze ‘niet echt aan het beleggen zijn‘. Hierdoor benutten ze niet alleen de beste kansen, maar worden ook ronduit matige aankopen gedaan.
Beurskoersen fluctueren enorm. De koers is afhankelijk van de mening van anderen. Die kan van moment tot moment sterk afwijken van de onderliggende waarde. Op de lange termijn zullen de prestaties van de onderneming de waarde bepalen.
Beleggers maken vaak de fout om zich te veel te richten op de beurskoers. De beste beleggers kijken naar de onderliggende onderneming, en meten hun resultaten daaraan af.
Sommige beleggers gaan ten onder aan hun eigen succes. Het is belangrijk om zelfvertrouwen te hebben, maar blijf ook bescheiden. Arrogantie en gemakzucht liggen op de loer.
Ook hier bieden in het verleden behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst. De beste beleggers weten dat succes zich niet makkelijk laat kopiëren.
Je moet je blijven ontwikkelen.
De beste beleggers blijven zich verbeteren en accepteren dat ze fouten maken. Hier leren ze van. Beleggers moeten zelfvertrouwen hebben, maar ze mogen niet overmoedig worden.
Ze weten wat belangrijk is in de wereld van het investeren en richten zich daarop. Ze staan sterk in hun schoenen en luisteren zo min mogelijk naar ruis van buiten.