Beurs
Beurs

Iedereen maakt fouten. Dit zijn de wijze lessen om te onthouden

Joeri 10 januari 2022

Een belegger als Warren Buffett heeft een lange historie van fenomenale rendementen. Wanneer je deze prestaties ziet, denk je misschien dat een belegger als Buffett niet of nauwelijks fouten maakt. We kunnen verklappen: iedereen maakt fouten.

Buffett is niet zo succesvol omdat hij geen fouten maakt. Hij is zo succesvol omdat wanneer hij een fout maakt, hij daarvan leert, maar er niet te lang bij stil blijft staan. Dit is een fundamenteel onderdeel van het beleggen. 

Het maken van fouten is onvermijdelijk, dat geldt voor eigenlijk alles in het leven, dus ook voor het doen van investeringen. Belangrijk is dat je fouten je niet overweldigen, en ze geen grote gevolgen hebben voor je portfolio. 

Er zijn slechts een handjevol zeer goede beleggingen nodig om op de lange termijn een hoog rendement te behalen. De kans is klein dat een beginnende belegger die specifieke aandelen direct in het begin van zijn beleggingscarrière weet te vinden. In dat opzicht horen fouten er dus gewoon bij.

Veel beginners nemen veel te snel winst op aandelen. Terwijl het vasthouden van winnaars op de lange termijn juist het hoogste rendement oplevert. 

Houd winnaars vast

Warren Buffett laat zien wat een lange beleggingshorizon voor je rendement betekent. Over de afgelopen decennia zijn veel aandelen in het portfolio van Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B) verschenen, en ook weer vertrokken.

Toch zijn er een aantal aandelen die al decennialang in zijn portfolio zitten, bijvoorbeeld The Coca-Cola Company (NYSE: KO) en American Express (NYSE: AXP). Dit zijn met 8,7% en 7,2% ook nog eens vrij grote posities in het portfolio.

De reden van deze grote posities: dit zijn winnaars. 

De koerswinst van The Coca-Cola Company is enorm, zelfs zonder dividend is het al een stevig rendement

Omdat hij zijn winnaars vasthoudt worden de posities steeds groter. De achterblijvers spelen op die manier een steeds kleinere rol in het portfolio. 

Vergissing in 2020 #1

Maar dit principe is zelfs voor ‘het Orakel uit Omaha’ soms moeilijk. Tijdens de jaarlijkse presentatie begin 2021 ging Buffett in op zijn twee vergissingen in 2020. Een daarvan was het verkopen van een klein deel van de positie in Apple Inc. (Nasdaq: AAPL). 

Hij zei hierover:

“Apple heeft een fantastische manager. Tim Cook was een poosje ondergewaardeerd, maar hij is een van de beste managers ter wereld. Hij heeft een product waar mensen van houden. Het merk samen met het product, het is fantastisch. Het is zeer belangrijk voor mensen. Ik bedoel, het speelt een grote rol in hun leven.

Ik heb vorig jaar wat aandelen verkocht. Dat was waarschijnlijk een vergissing. Dat heeft Charlie me ook op zijn gebruikelijke en kalme manier laten weten.”

Wees dus niet te streng voor jezelf, zelfs Warren Buffett maakt fouten. 

Vergissing in 2020 #2

Zijn tweede vergissing in 2020 sluit hier goed bij aan. Volgens Buffett, maar vooral volgens zijn rechterhand Charlie Munger, deed Berkshire Hathaway ook in 2020 te veel transacties. 

Buffett wist dit goed samen te vatten:

“We doen relatief weinig transacties. Maar zoals Charlie zegt, we zouden het beter doen als ik er nog minder zou doen.”

Conclusie

Zoals de titel van het blog zegt: iedereen maakt fouten. Zelfs Warren Buffett zit er wel eens naast. Toch kan je met een foutje links en rechts nog altijd hoge rendementen boeken op de beurs. 

Een eenvoudige manier om je rendement te verhogen is het verkopen van je verliezers, en het lang vasthouden van je winnaars. En bij twijfel is niets doen vaak het beste. 

Auteur is long KO, AAPL