Aandelen
Aandelen

Beleggen voor beginners

Joeri 12 januari 2021

Bij Value Jagers krijgen we vaak de vraag van jonge beleggers waar ze in moeten investeren. Uiteraard helpen we ze graag op weg met onze aandelentips, maar voor beginners hebben we altijd nog een andere tip. Investeer in jezelf! 

We leggen uit waarom …

Leer nieuwe vaardigheden om je carrière vooruit te helpen, studeer of start een bedrijf. Dat laatste klinkt natuurlijk zeer complex, maar dat hoeft het niet te zijn. Zelfs wanneer het je niet lukt om een imperium op te bouwen is het enorm leerzaam. Wanneer je voor jezelf begint leer je over verkopen, boekhouden, het belang van cashflow et cetera. Wanneer je groeit als ondernemer, groei je als belegger. En vice versa. 

Beleg als ondernemer

Slechts een klein deel van de nieuwe bedrijven wordt succesvol. De cijfers lopen uiteen, maar het ligt ergens tussen de 1 op de 5 en de 1 op de 10. Dat betekent dat 80% tot 90% van de start-ups het niet redt. 

Hetzelfde geldt voor beleggen, zeker voor beginners. Slechts sommige investeringen pakken echt goed uit en een groot aantal zal mislukken (hoewel hopelijk veel minder dan de 80% bij de ondernemers). Van elke mislukte belegging kan je veel leren. Zie het als het betalen van collegegeld. 

Dit is helemaal niet erg, zolang je deze drie dingen ter harte neemt:  

  • Zorg dat je steeds meer successen dan mislukkingen hebt;
  • Kap verliezers snel af en laat winnaars lopen;
  • Accepteer en begrijp je fouten, zodat je ze niet nog een keer herhaalt. 

Het te betalen ‘collegegeld’ voor de belegger is het absoluut waard, maar dan moet je wel wat leren. Want waar betaal je anders voor? 

Lees veel

Ervaring op de beurs kan een dure leraar zijn. Het is veel goedkoper om te leren van de ervaring van andere beleggers. Bijvoorbeeld door veel te lezen. Zoals de boeken die we in een vorig blog bespraken: Warren Buffett’s top 5 boeken over beleggen.

De meeste van deze boeken zijn inmiddels al decennia oud, maar in de praktijk maakt dat niet uit. Want ook in het beleggen gaat de uitspraak van Mark Twain op:

History does not always repeat itself but it often rhymes.

Dus … waar wacht je nog op?

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet