Aandelen
Aandelen

Vijf onderdelen die wij zoeken in een bedrijf

Joeri 4 mei 2021

De zoektocht naar sterke bedrijven om in te beleggen is geen exacte wetenschap. Er zijn echter een aantal eigenschappen die we altijd graag zien. Door een combinatie van deze eigenschappen creëren de bedrijven meer waarde voor de aandeelhouders. Dit maakt het over het algemeen goede investeringen. 

Er zijn een aantal van deze onderdelen die relatief makkelijk te herkennen zijn. Hierdoor kan je snel ‘filteren’ of een aandeel interessant genoeg is voor verder onderzoek. We noemen hier vijf van deze onderdelen die meer dan waarschijnlijk uitmonden in goede investeringen. 

ROIC

Return On Invested Capital, ofwel het rendement op geïnvesteerd kapitaal. Zoals Charlie Munger het belang hiervan omschreef: 

It is hard for a stock to earn a much better return than the business that underlies it 

Wanneer je er over nadenkt is dit eigenlijk heel logisch. Wanneer een bedrijf intern een hoog rendement behaalt, heeft het meer cash om te investeren. Die investeringen leveren vervolgens ook weer rendement op.

Bedrijven die deze positieve cyclus vast kunnen houden zorgen na verloop van tijd voor fantastische resultaten. De aandelenkoers volgt vrijwel altijd dit bedrijfsresultaat. 

Sterke cashflow

Bedrijven met een sterke cashflow zijn op veel punten in het voordeel. Dit hebben we tijdens de pandemie duidelijk gezien. Zo voorkomt een sterke cashflow bijvoorbeeld dat een bedrijf op een ongunstig moment schulden moet aangaan om het werkkapitaal te spekken. 

Het zorgt voor een buffer in moeilijke tijden, maar ook in goede tijden is het waardevol. Het geeft de onderneming flexibiliteit. Bijvoorbeeld voor extra investeringen, overnames of om aandeelhouders te belonen. Dat laatste kan bijvoorbeeld door het uitkeren van dividend en/of het inkopen van eigen aandelen. 

Bedrijven met een hoge cashflow kunnen dit zelf financieren, zonder dat ze in grote mate afhankelijk zijn van externe kapitaalverstrekkers. 

Duurzaam concurrentievoordeel

Een business met een hoge ROIC en een hoge cashflow trekt concurrenten aan. Om het rente-op-rente effect van deze eigenschappen te laten werken is er een duurzaam concurrentievoordeel nodig. 

Dit voordeel kan zich op verschillende manieren uiten. Sterke varianten zijn bijvoorbeeld het netwerkeffect en overstapkosten. 

Een netwerkeffect zien we bijvoorbeeld bij een bedrijf als Facebook (FB), hoe meer mensen deelnemen aan het platform, hoe sterker het wordt. Op deze manier wordt een eigen ecosysteem ontwikkeld, wat voor een opkomende concurrent vrijwel onmogelijk te kopiëren is. 

Bij een bedrijf als Microsoft (MSFT) zien we het concurrentievoordeel bijvoorbeeld in de overstapkosten. Vrijwel alle kantoren draaien op Windows, en alle medewerkers weten hoe dit werkt. De drempel om dan over te stappen naar iets anders is enorm hoog. De kosten van het vervangen, maar ook het trainen van alle medewerkers, is dan niet de moeite waard. 

De oprichter is de CEO

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die geleid worden door de oprichter voor een significant hoger rendement zorgen. Dit zien we terug in deze grafiek van Brain & Company:

Aandeelhouderswaarde goede investeringen

Dat komt waarschijnlijk omdat de belangen van de directie en die van de aandeelhouder goed overeenkomen. Daarnaast profiteren we nog van de visie van de oorspronkelijke oprichter, hij of zij heeft vaak een hoge mate van expertise in de betreffende sector. 

Bij bedrijven die al generaties bestaan is dit uiteraard niet mogelijk. In dat geval zien we graag dat de directie een substantieel deel van hun vermogen in het bedrijf heeft geïnvesteerd. 

Klanten zijn fan

Deze valt moeilijk in cijfers uit te drukken dus dit vergt iets meer onderzoek. Al kom je er met wat online onderzoek snel genoeg achter. 

Uiteraard zijn blije klanten altijd prettig, maar uit onderzoek blijkt dat het ook daadwerkelijk voor een hoger rendement zorgt. Bedrijven met een hoge mate van klanttevredenheid binden klanten makkelijker aan zich. Daarnaast zien we vaak dat bestaande klanten steeds meer uitgeven. Denk maar aan Apple (AAPL). Een tevreden gebruiker van een iPhone zal wanneer hij een nieuwe tablet nodig heeft waarschijnlijk kiezen voor een iPad. 

Conclusie voor goede investeringen

Het zoeken naar bedrijven om in te investeren is niet altijd eenvoudig. Met een paar relatief eenvoudig te identificeren eigenschappen is het wel mogelijk om snel het kaf van het koren te scheiden. De hierboven genoemde vijf punten zijn hier een goed voorbeeld van. 

Overigens hebben we één heel belangrijk punt niet genoemd in deze lijst: de prijs. Wanneer je te veel betaalt voor een fantastisch bedrijf zal je nog steeds matige rendementen behalen. 

Auteur is long AAPL.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet