Educatie
Educatie

Het ‘All Weather Portfolio’ in de praktijk

Joeri 6 oktober 2020

Eerder schreven we over het portfolio wat iedere storm kan doorstaan, naar het idee van Ray Dalia van Bridgewater Associates. Hij ontwikkelde het ‘All Weather Portfolio’ (AWP). In deze blog bekijken we of dit portfolio ook functioneert in de praktijk, en voor welk type belegger het beschikt is. 

Het All Weather Portfolio is gebaseerd op de vier belangrijkste economische scenario’s: inflatie, deflatie, groei en krimp. In die vier scenario’s is er steeds een type belegging wat het beste presteert. Dat idee, in combinatie met hoe vaak de verschillende situaties voorkomen heeft geleid tot het portfolio.

Het AWP heeft de volgende verdeling:

  • 40% long term (staats)obligaties
  • 30% aandelen
  • 15% medium term (staats)obligaties
  • 7,5% goud
  • 7,5% grondstoffen

Prestaties

Vanwege de conservatieve allocatie binnen het portfolio zou je verwachten dat het erom achterblijft bij de S&P 500. Dit blijkt in de praktijk mee te vallen. Sterker nog, er zijn hele periodes waarin dit portfolio beter presteert. 

We vergelijken de resultaten van het portfolio met twee andere veel voorkomende keuzes: beleggen in de S&P 500-index en de klassieke verdeling van 60% aandelenindex en 40% obligaties. 

Sinds 2006 heeft het AWP een jaarlijks rendement geboekt van +8%. Dit is substantieel hoger dan de S&P 500, maar lager dan het klassieke portfolio.

Beleggen in tijden van crisis

Wat vooral opvalt is dat het AWP veel stabieler is, vooral in tijden van crisis. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek. Deze grafiek toont hoever het portfolio terugvalt vanaf de piek. De indexbelegger kreeg de afgelopen 20 jaar twee keer te maken met een terugval van 50%: het barsten van de dotcombubbel en de financiële crisis in 2009. 

Tijdens het begin van deze eeuw, waarin de indexbelegger stevige verliezen te verduren kreeg, bleef het AWP positief. Tijdens de financiële crisis daalde het AWP zo’n 15%. Het klassieke portfolio daalde toen 30% en de index maar liefst 57%. 

In goede tijden

Dit portfolio beschermt de belegger dus in tijden van crisis. Maar dat heeft een prijs. Het presteert namelijk minder goed in tijden van economische groei. Dan leveren aandelen het hoogste rendement, en daarvan is de weging beperkt tot maar 30%. 

Over de afgelopen 47 jaar is het jaarlijkse (inflatie gecorrigeerde) rendement van het AWP met 5,4% dan ook weinig spectaculair. 

Voor wie

Dit portfolio is eigenlijk alleen een goede keus voor de defensieve belegger. Dan denken wij vooral aan de beleggers die al een substantieel vermogen hebben opgebouwd, waarbij het behoud van het vermogen belangrijker is dan groei. 

Maar ook voor andere defensieve beleggers is het AWP een optie. Bijvoorbeeld voor de beleggers die slapeloze nachten krijgen wanneer de beurzen dalen. Of beleggers die het liefst een veilig portfolio op ‘de automatische piloot’ willen. 

Conclusie

Het All Weather Portfolio is een goede manier om het risico op kapitaalverlies te beperken. Daarnaast is het eenvoudig te beheren. Met slechts vijf (index)fondsen en jaarlijks balanceren heb je een stabiele portefeuille. 

Dit portfolio maakt je niet snel rijk, maar hoogstwaarschijnlijk ook niet arm. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet