Educatie
Educatie

Belangrijk! Word niet verliefd op je aandelen

Joeri 17 september 2020

We spreken regelmatig met beleggers die een enorme winst hebben in een positie. Omdat deze positie zo in waarde is gestegen heeft het een zware weging in het portfolio gekregen. Dit is uiteraard een fijn probleem om te hebben, maar desalniettemin wel iets wat je op moet lossen. Want verliefd worden op een aandeel … is niet altijd een ‘match made in heaven’.

Een van de bedrijven die voor veel beleggers zorgde voor een enorme welvaart is Apple Inc (AAPL). Een investering van $ 1.000 in Apple in 2000 is vandaag $ 350.000 waard. Een belegging in een gemiddelde index steeg in die periode van $ 1.000 tot $ 3.150.

Winnaar doet spreiding teniet

Zelfs wanneer je een goed gespreide portefeuille had bestaat deze na 20 jaar dus bijna helemaal uit Apple. Allemaal dankzij de visie en het harde werk van Steve Jobs, Tim Cook en de medewerkers van dit mooie bedrijf. 

Maar toch vormt dit een probleem, door een grote positie is het portfolio uit balans. Verkopen doet pijn, want je laat een winnaar best gaan. Iets waarvan wij ook vinden dat je het moet voorkomen.

Maar de vraag is, hoe zien de komende jaren voor dit bedrijf er uit?

In het voorbeeld van Apple wordt de kans op een monsterlijk rendement steeds kleiner. Het is inmiddels het grootste beursgenoteerde bedrijf ter wereld, explosief groeien is dus steeds moeilijker. 

Het rendement van Apple (blauwe lijn) versus de S&P500 index over de afgelopen 20 jaar. Het verschil is zo groot dat het lijkt alsof de rode lijn niet eens van de bodem af komt.

Kijk vooruit

Misschien gaat het de komende jaren ook nog voor de wind met de aandelenkoers, maar waarom zou je de al gemaakte winst riskeren?

Loslaten is pijnlijk, maar een fortuin verliezen is nog veel pijnlijker. Dus eigenlijk is het de vraag of je uiteindelijk je winnaars moet verkopen, maar hoe.

Risico in concentratie

We beginnen met het goede nieuws: je hoeft niet al je aandelen te verkopen. Het doel is om een geconcentreerde positie terug te brengen tot een acceptabel percentage van het totale portfolio. Wat dit percentage is wisselt per persoon.

Het is afhankelijk van de beleggingshorizon, financiële doelen en risicobereidheid

Om te bepalen hoe ver je je positie moet afbouwen helpt de volgende oefening.

Stel je eens voor dat je winnaar morgen faillissement aan zou vragen. We begrijpen dat de kans bij Apple vrij klein is, maar het gaat om het idee. Zou je leven veranderen als de waarde van deze positie ineens met 99% zou dalen?

Brengt dat je pensioenplannen in gevaar?

Zo niet, mooi! Dan hoef je waarschijnlijk je positie niet af te bouwen en kun je je winnaar langer vasthouden. Maar waarschijnlijk heeft een koersdaling van 99% van je grootste winnaar wél gevolgen. Wil en kun je dat risico dragen?

Het is een risico wat je, waarschijnlijk onbewust, wel degelijk neemt met een buitengewoon grote positie.

Afbouwen met een plan

Zoals eigenlijk altijd is het goed om voor deze financiële beslissing een plan te maken. Een van de grootste valkuilen is dat je jarenlang spijt houdt van je verkoop.

Door te werken met een schema voorkom je dat je precies op het verkeerde moment verkoopt. Afhankelijk van de situatie kan dat schema enkele maanden tot jaren beslaan.

Je verkoopt met een vaste interval, bijvoorbeeld iedere maand, voor een vast bedrag een deel van je aandelen. Blijf dit doen tot de positie een acceptabele weging in het portfolio heeft.

Vergeet niet te genieten

Misschien wel het belangrijkste. Je hebt een winnaar te pakken die voor duizenden procenten rendement heeft gezorgd. Daar mag je trots op zijn.

Veel beleggers maken dit nooit mee omdat ze te snel verkopen. Het veiligstellen van de winst doet niets af aan deze prestatie. 

Gefeliciteerd!

Auteur is long AAPL

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet