Educatie
Educatie

Jim Simons: de man van +66% rendement per jaar

Joeri 15 februari 2021

Een van de succesvolste hedgefondsmanagers uit de geschiedenis is onbekend bij het grote publiek. Jim Simons is een wiskundige en oprichter van Renaissance Technologies. Zijn hegdefonds is gespecialiseerd in het traden op basis van wiskundige principes en modellen. Hiermee is hij uitermate succesvol, en wij kunnen hiervan leren. 

Van 1968 tot 1978 was Simons hoogleraar wiskunde en voorzitter van de afdeling wiskunde aan de Stony Brook University. Na zijn carrière aan de universiteit richtte hij zich op het traden. Zijn vermogen noteert momenteel rond de $ 23,5 miljard, we kunnen dus stellen dat dit hem geen windeieren heeft gelegd.

Zijn Medallion-fonds is een van de best presterende beleggingsfondsen aller tijden. Het was zelfs zo succesvol dat ze het hebben moeten sluiten voor nieuw kapitaal. Het beheerde vermogen was zo groot dat ze zelf steeds meer invloed uitoefenden op de markt. Ze begonnen hierdoor koersen te beïnvloeden, waardoor succesvol traden steeds moeilijker werd. 

Sinds 1988 heeft het Medallion-fonds een gemiddeld bruto jaarlijks rendement genoteerd van maar liefst 66%. Na het inhouden van de – vreselijk hoge – kosten voor het fondsmanagement bleef hier alsnog 39% per jaar van over. Hiermee streeft Jim Simons alle bekende namen zoals Warren Buffett en Peter Lynch voorbij. 

4 lessen van Jim Simons

Simons is een trader, en geen investeerder. Dit is een hele andere tak van sport dan waardebeleggen.

Toch is het goed hier kennis van te hebben, je kan altijd iets leren van het succes van anderen. 

Testen, testen, testen

Het zogenoemde ‘Backtesten’ is voor traders enorm belangrijk. Hierbij wordt historische data gebruikt om patronen te herkennen. Koersen worden gevormd door mensen met emoties en meningen.

Dit menselijke aspect zorgt voor patronen, die zich kunnen herhalen. Door een tradingstrategie te testen op situaties uit het verleden wordt de kans op succes in de toekomst vergroot. 

“We doorzoeken historische gegevens op zoek naar afwijkende patronen waarvan we verwachten dat ze niet willekeurig voorkomen.”

Houd je aan je systeem

Nadat je een goede tradingstrategie hebt gevonden, houd je er dan aan. Deze zelfdiscipline geldt eigenlijk voor alle beleggingsstrategieën. Een systeem werkt alleen als je het consistent volgt.

Alle strategieën boeken wel eens verliezen, houd je aan je langetermijnvisie om het voor je te laten werken. 

“De dingen die we doen, gaan niet weg. We hebben misschien slechte jaren, we hebben soms een vreselijk jaar. Maar de principes die we hebben ontdekt zijn juist.”

Diversificatie 

Misschien is diversificatie een punt wat je niet zo snel verwacht bij een trader. Hier wordt dan ook niet de diversificatie in de klassieke zin van het woord bedoeld.

Jim Simons zei hierover:

“We hebben drie criteria: als het openbaar verhandeld wordt, liquide is en we er modellen voor kunnen maken, dan handelen we er in.”

Hij zoekt dus naar kansen buiten alleen aandelen, zo handelt hij bijvoorbeeld ook in valuta’s en obligaties. 

Simons heeft zich in het verleden echter negatief uitgelaten over het traden in opties, futures en crypto’s. De kans op verliezen is in die categorieën groter vanwege een grotere bied – laat spread, te lage volumes of het gebrek aan de mogelijkheid om snel te handelen. 

Win ratio

Je hoeft niet altijd gelijk te hebben om succesvol te zijn op de beurs. Het model van Simons heeft bijvoorbeeld een win ratio van rond 50,75%. Als je zorgt dat je weinig verliest op de verliezende trades, en veel wint op de winnende kan je hiermee een fantastisch rendement behalen. 

Met andere woorden: het is de frequentie en omvang van de winnaars en verliezers die het rendement bepalen, niet enkel de win ratio. Een strategie die constant kleine winsten oplevert kan op de lange termijn enorm succesvol zijn, zolang de verliezen maar nog kleiner zijn. 

Conclusie

Jim Simons is een briljant wiskundige, wat hem een enorme voorsprong geeft op het gebied van het traden op de beurs. Toch kunnen wij leren van zijn succes.

Zijn modellen zijn gebouwd op het feit dat mensen handelen op basis van emotie. Dit herinnert ons eraan dat we als beleggers onze strategie moeten blijven volgen, zodat we niet ten prooi vallen aan de grillen van de markt. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet