Educatie
Educatie

De gouden regels van Peter Lynch

Joeri 13 december 2019

Peter Lynch is een van de beste fondsmanagers aller tijden. Het Fidelity Magellan fonds stond 13 jaar onder zijn leiding. Het beheerd vermogen groeide in die tijd van 20 miljoen dollar tot 13 miljard dollar. Hij behaalde een jaarlijks rendement van gemiddeld 29%. Een investering van 10.000 dollar groeide in die 13 jaar naar 280.000 dollar.

 Lynch heeft ook een aantal bestsellers geschreven over beleggen. In zijn boek Beating the Street uit 1993 beschrijft hij 25 gouden regels voor beleggers.

De meeste zijn ook relevant voor waardebeleggers. Hierbij onze persoonlijke favorieten.

-1. Beleggen is leuk en spannend, maar gevaarlijk als je niet je huiswerk doet.

-2. De laatste 3 decennia werd de aandelenmarkt gedomineerd door een kudde professionele beleggers. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht maakt dit het makkelijker voor de kleine belegger. Je kunt de markt verslaan door de kudde te negeren.

-3. Achter elk aandeel zit een bedrijf. Zoek uit wat het doet.

-4. Vaak is er geen verband tussen het op operationele succes van een bedrijf en het succes van de aandelenkoers gedurende enkele maanden of zelfs jaren.

Op de lange termijn is is het verband 100% tussen het succes van het bedrijf en het succes van de koers.

Deze ongelijkheid is de sleutel tot het laten groeien van vermogen. Het loont om geduldig te zijn en succesvolle bedrijven te bezitten.

-5. Weet wat je bezit en waarom je het bezit. “Dit aandeel gaat vast en zeker stijgen” telt niet.

-6. Aandelen bezitten is net als het hebben van kinderen. Je moet er niet meer hebben dan je aankan.

De part time stockpicker kan waarschijnlijk ongeveer 8 tot 12 bedrijven volgen. Je portfolio hoeft niet meer dan 5 bedrijven tegelijk te bevatten.

-7. Als je geen aantrekkelijke bedrijven kan vinden, zet je geld dan op de bank totdat je ze wel vindt.

-8. Investeer nooit in een bedrijf zonder dat je de financiën begrijpt. De grootste verliezen met aandelen komen van bedrijven met een slechte balans.

Bekijk altijd de balans om te bepalen of een bedrijf solvabel is voordat je je geld riskeert.

-9. Vermijd populaire aandelen in gewilde sectoren. Goede bedrijven in saaie, niet-groeiende sectoren zijn de constante winnaars.

-10. Als je overweegt om te beleggen in een sector die in de problemen zit, koop dan de bedrijven met ‘staying power’. Wacht daarnaast op tekenen van herstel van de sector. Sommige sectoren komt nooit meer terug.

-11. Als je 1.000 dollar in een aandeel belegt kan je maximaal 1.000 dollar verliezen. Maar als je geduldig bent kan je 10.000 dollar of zelfs 50.000 dollar verdienen.

De kleine belegger kan zich focussen op een paar goede bedrijven, terwijl een fondsmanager moet diversifiëren. Door te veel aandelen te bezitten raak je het voordeel van de focus kwijt.

Je hebt maar een handjevol grote winnaars nodig om een levenslang beleggen de moeite waard te maken.

-12. Niemand kan de rentetarieven, richting van de economie of aandelenkoersen voorspellen. Negeer dergelijke voorspellingen en en concentreer je op wat er daadwerkelijk gebeurt met de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd.