Beleggen
Beleggen

Junior Niobiummijn van wereldklasse

Ronald 11 mei 2023

Recent hebben onze analisten van Value for Life: Grondstoffen een nieuwe junior mining tip verstuurd naar de abonnees van het rapport. Een junior Niobiummijn van wereldklasse met sterke boorresultaten. Niobium is een metaal dat maar heel weinig mensen goed kennen en waar nog minder beleggers aandacht aan schenken. Toch is het een zeer belangrijk metaal.

80% van de wereldwijde niobiumproductie wordt gebruik als legeringselement voor superlegeringen zoals:

  • magneten voor MRI-machines
  • kernfusiereactoren
  • gebruik in vliegtuigen, raketten en satellieten
  • halfgeleiders en condensatoren voor elektronica
  • productie van medische implantaten

Kortom, … niobium heeft een breed scala aan toepassingen in verschillende sectoren vanwege zijn unieke eigenschappen en duurzaamheid.

Het past ook volledig in een groenere, duurzamere en efficiëntere toekomst.

Niobium wordt voornamelijk verhandeld als Ferroniobium (65% Nb). De grootste speler (CMOC) realiseerde in 2022 een gemiddelde verkoopprijs van USD45.650/kg.

Ter vergelijking, Goud verhandeld momenteel voor USD65.000/kg. De operationele kosten voor bestaande open pit Niobium mijnen liggen rond de USD12-15.000/kg.

Een aardige marge dus.

Kritiek metaal

De belangrijkste niobiummijnen zijn gevestigd in Brazilië, Canada, Rusland en Nigeria.

Brazilië spant veruit de kroon met een marktaandeel van > 90%!

De markt blijft wel relatief klein, met een jaarlijks verhandeld volume van circa 1,5-2 miljard dollar. Niobium zag een jaarlijkse groei van 5% tussen 2010-2019 (CAGR, data: Roskill) en de verschillende grote analistenbureaus zien dit gestaag verder oplopen in de komende jaren.

Het metaal staat dan ook niet voor niets op de Europese & Amerikaanse lijst van kritische metalen.

Een significante vondst in een westers land, dus buiten Brazilië of Rusland, zou dus een enorm belangrijke ontdekking zijn.

En dat is nu net wat onze Value for Life: Grondstoffen analisten getipt hebben.

Deze junior niobium mijn presenteerde recent boorresultaten van wereldklasse:

  • metaalgraden 2-5x hoger dan de bestaande grote mijnen
  • vondst dicht bij het oppervlak (mineralisatie tussen de 30-70m diep)
  • goede resultaten én een goede bedrijfsstructuur
  • westers mijnbouwland

Een super belangrijke vondst van wereldklasse.

Ideale speculatieve set-up

Ondanks dat Niobium een nichemetaal is dat weinige kennen, is dit wel degelijk een potentiële ontdekking van wereldklasse. Het huidige boorprogramma en de bredere 200 meter step-outs gaan ons snel laten weten of de schaal er is of niet. De junior is cashed up en kan agressief en snel verder boren daar ze helemaal niet diep hoeven zoeken.

Met +80 komende resultaten, zien we dit als een ideale speculatieve set-up voor de hogere risico kant van de portefeuille. Aan een marktwaarde van A$135 miljoen hebben we al véél bedrijven gezien die enkel nog maar interessante targets hebben, hier hebben we al vijf resultaten terug!

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.