Educatie
Educatie

Waarom nieuwe beleggers verliezen op de beurs

Joeri 15 december 2022

In de basis is beleggen eenvoudig. Toch verliezen de meeste nieuwe beleggers geld op de beurs. Dit wordt vaak gezien als ‘leergeld’. Het is uiteraard goed om van fouten te leren, het is echter beter om van andermans fouten te leren. We omschrijven een aantal valkuilen waar beginnende beleggers vaak de mist in gaan. 

Zo zien we dat beginners vaak aandelen kopen zonder dat ze écht weten hoe de aandelenmarkt werkt. Als je niet weet hoe een bedrijf geld verdient, of waarom de koers van een aandeel beweegt, mis je de overtuiging die nodig is om succesvol te beleggen

Zonder die overtuiging is het gemakkelijk om in paniek te raken bij forse koersdalingen. Paniek op de beurs zorgt vaak voor verkopen met stevige verliezen. Zoals superbelegger Peter Lynch zei:

“Weet wat je bezit, en waarom je het bezit.”

Bovendien achtervolgen beginners vaak aandelen (of andere activa) die al goed gepresteerde. Simpelweg kopen wat recent in koers is gestegen is geen verstandige strategie. 

Beleggers moeten kopen wat ze verwachten dat in waarde toe zal nemen, en verkopen waarvan ze verwachten dat het in waarde zal dalen. 

Beheersing van risico’s

Beginnende beleggers denken vaak een hoge risicotolerantie te hebben, omdat ze geen ervaring hebben met het boeken van stevige verliezen. Het nemen van risico in een stierenmarkt is eenvoudig, en dit wekt de indruk dat de risico’s goed beheerst worden. 

De echte tolerantie voor risico blijkt echter pas in een berenmarkt. Dan ontdekken veel nieuwe beleggers dat ze veel te veel risico hebben genomen omdat ze zichzelf ernstig overschat hebben. 

Om Seth Klarman, succesvol waardebelegger, te citeren: 

“Uiteindelijk zou niets belangrijker voor beleggers moeten zijn dan het vermogen om ‘s nachts goed te slapen.”

Om goed te slapen moet vooral het neerwaarts risico beperkt worden. Veel jonge beleggers zien vooral het opwaarts potentieel, en negeren daarbij de kans op verliezen.

Beleggen gaat altijd gepaard gaat met risico’s. Winst is nooit gegarandeerd. De kunst is om dit risico te beheersen. Iemand die alles weet van het nemen van risico’s is investeerder Richard Branson. Hij zegt hierover:

“Als je risico’s neemt dan is het de kunst om de verliezen te beperken.”

Een belangrijk aspect bij het nemen van risico’s is de beleggingshorizon. Beginnende beleggers vergeten vaak een duidelijk plan te maken. Het is belangrijk om uit te werken welke financiële middelen wanneer nodig zijn. En hoeveel er dus voor langere tijd belegd kan worden. 

Aandelen leveren het hoogste rendement, op de lange termijn. Op de korte termijn is het erg onzeker. Daarom moeten beleggers alleen aandelen kopen met geld dat ze minimaal vijf jaar kunnen missen.

De grootste fout

We sluiten af met de fout die we veel zien, en die beleggers veel geld kost. Helaas zijn het ook ervaren beleggers die deze fout blijven maken:

Het wachten met verkopen van een slechte belegging tot de koers weer terug is op de aankoopkoers. Dit is de behoefte om quitte te spelen.

Wanneer een de koers van een aandeel daalt van € 100 naar € 50 dan is hier vrijwel altijd een reden voor. Soms heeft dit te maken met het beurssentiment, maar vaak ligt het aan het onderliggende bedrijf.

Stel dat er operationele fouten zijn gemaakt en het niet goed gaat met het bedrijf. Veel beleggers hebben dan toch moeite om te verkopen met een verlies van 50%, en daarom willen ze wachten tot het aandeel weer terug is op € 100. 

Maar daarvoor moet de koers dus verdubbelen. Hoe groot is de kans dat de aandelenkoers van een bedrijf met problemen verdubbeld? De meeste aandelen die fors in koers zijn gedaald herstellen nooit. Als er fundamentele problemen zijn, is verkopen meestal de beste optie. 

✅ Aandelen Porsche met een korting van -60% [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.