Beleggen
Beleggen

Een stabieler portfolio door diversificatie

Joeri 5 mei 2022

Over het afgelopen jaar is de inflatie flink opgelopen. In combinatie met de vrees voor een recessie zien we hoge volatiliteit in de markten. Niet alleen bij aandelen, maar bijvoorbeeld ook bij crypto. Nu Centrale Banken de rente verhogen zal de onzekerheid nog wel even aanhouden. 

De beurs is flink in beweging, en hoogstwaarschijnlijk uw portfolio dus ook. Over het afgelopen jaar hebben we meerdere keren een koersuitslag van meer dan 10% gezien in de indexen. 

Ook Bitcoin, wat uiteraard altijd een volatiele activa is, liet over het afgelopen jaar forse koersuitslagen zien. In de afgelopen 12 maanden noteerde BTC twee keer een daling van circa 50%, met een stijging van meer dan 100% in het midden. 

Zelfs alternatieve activa, zoals vastgoedbeleggingen, bleef de volatiliteit niet gespaard. Neem bijvoorbeeld beursgenoteerd vastgoed, hierboven weergegeven door een vastgoed ETF. Van het voorjaar van 2021 tot het einde van het jaar steeg de index met +26%, om vervolgens in korte tijd meer dan 15% te verliezen.

Hetzelfde geldt voor een obligatie ETF, met een daling van zo’n 10% sinds eind vorig jaar.

Wanneer u het afgelopen jaar wakker heeft gelegen van deze schommelingen, is het tijd om eens kritisch te kijken naar uw portfolio. Een eenvoudige manier is het aanbrengen van spreiding.

Diversificatie

Veel beleggers kennen de visie van Warren Buffett op spreiding, hij deed hier bijvoorbeeld de volgende uitspraak over:

“Brede diversificatie is alleen vereist wanneer beleggers niet begrijpen wat ze aan het doen zijn.”

In grote lijnen zijn we het hier mee eens, voornamelijk op het gebied van te brede spreiding. Het effect neemt namelijk af naarmate men meer spreiding toepast, vervolgens gaat het enkel nog ten koste van het rendement.

Enige spreiding is echter wel noodzakelijk, vooral om moeilijke tijden te doorstaan. Want diversificatie verlaagt het risico, en de bewegelijkheid van het totale portfolio. 

Spreid daarom ook over verschillende soorten beleggingen. Denk aan aandelen van bedrijven uit verschillende regio’s. Maar vooral ook spreiding over verschillende soorten activa als obligaties, vastgoed, grondstoffen en crypto. 

Veel beleggers zullen het niet eens zijn met die laatste categorie. Maar we kunnen er tegenwoordig niet meer omheen: crypto is een relevante activa

Kijk nog eens naar bovenstaande grafiek. Een kleine blootstelling aan Bitcoin had de bewegelijkheid van uw portfolio waarschijnlijk enorm verlaagd. Over het afgelopen jaar bewoog Bitcoin namelijk vaak tegengesteld aan andere activaklassen.

Spreiding over verschillende categorieën is verstandig voor een betere nachtrust. Een allocatie van een paar procent aan alternatieven als vastgoed, obligaties en crypto zorgt statistisch gezien ook nog eens voor een hoger rendement op de lange termijn. 

3 Aandelen voor de Energie Crisis [Gratis Gids]