Aandelen
Aandelen

3 redenen om aandelen te verkopen

Joeri 11 januari 2023

Beleggers hebben de neiging om de beurs veel te ingewikkeld te maken. Professionele beleggers en financiële media jagen dit gevoel verder aan. Beiden zijn erop uit om uw aandacht vast te houden. Daarvoor moeten ze constant met nieuwe inzichten komen. “Koop Microsoft, verkoop Tesla, short Google”, het gaat maar door. 

Het is bewezen dat het constant handelen in aandelen zorgt voor een lager rendement. De hoogste rendementen worden geboekt door beleggers die ondergewaardeerde aandelen van sterke bedrijven kopen, en deze vervolgens lang (jaren) vasthouden

Dat gezegd hebbende: soms moet een belegger aandelen verkopen. Eigenlijk zijn er maar drie goede redenen om op de verkoopknop te drukken. 

1. U had het mis

Niemand kan de toekomst voorspellen. Op basis van gedegen en diepgaand onderzoek kopen we aandelen, omdat we goede dingen van het onderliggende bedrijf verwachten. Soms loopt het echter anders. 

Dit kunnen grote misstappen van het management zijn, of totaal onverwachte – en onoverkomelijke – nieuwe macro-economische omstandigheden. 

Wanneer de thesis gebroken is zit er maar één ding op: verkopen. 

2. U vindt een betere kans

Iedere belegger beschikt maar over een bepaalde hoeveelheid kapitaal. Er moeten dus keuzes gemaakt worden waar wel, en waar niet in te beleggen. 

Soms vindt u een fantastische investering. Zo een die een belegger maar eens in zijn leven tegenkomt. Zo’n kans grijpt u met natuurlijk met beide handen aan. 

In dit scenario kan het verstandig zijn om posities met minder potentie te verkopen, om optimaal de nieuw ontdekte kans te benutten. 

Wees echter zeer kritisch. Denk niet dat er iedere maand die ‘eens in uw leven kans’ gevonden is. Onthoud dat nietsdoen op de beurs meestal het beste is. 

3. U heeft het geld nodig in ‘uw echte leven’

Deze reden is eenvoudig. Hopelijk hoeft u dit alleen toe te passen wanneer het doel waarvoor u belegt bereikt is. Studerende kinderen, die wereldreis, met pensioen… wat het doel ook is, gebruik uw vermogen om te leven, en te genieten!

Conclusie

Het hoogste rendement wordt geboekt door langetermijnbeleggers. Daarom is het belangrijk om het handelen in aandelen tot een minimum te beperken. Soms moet u echter verkopen, maar eigenlijk zijn hiervoor maar drie goede redenen.

Merk trouwens op dat de koers van het aandeel ontbreekt bij deze redenen. 

✅ Aandelen Porsche met een korting van -60% [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.