Educatie
Educatie

Het nadeel van geleidelijk beleggen

Joeri 15 december 2020

We hebben er al vaker over geschreven; timing is in het beleggen nauwelijks van belang. Zeker de kleine belegger heeft veel meer aan een ‘buy-and-hold’ strategie. Hoe langer je aandelen vasthoudt hoe sterker het effect van samengestelde rente. Maar dat botst met een nadere veelgebruikte strategie: het geleidelijk inleggen. 

Het beste moment om te beleggen is altijd: NU. Historisch gezien stijgen de beurzen, en zoals eerder gezegd is timing een zeer moeilijke tak van sport. Hoe langer je geld aan het werk kan zetten hoe meer het op de lange termijn oplevert. 

Je zal soms moeilijke periodes hebben. Maar ondanks allerlei heftige gebeurtenissen hebben beleggers die hun aandelen vast wisten te houden de afgelopen 100 jaar zeer goede resultaten geboekt. 

DCA

Het aanhouden van cash is dus een rem op je rendement. En toch kiezen veel mensen voor ‘Dollar Cost Averaging’ ofwel DCA. In plaats van een groot bedrag in een keer investeren wordt er gekozen voor het periodiek investeren

In onderstaande grafiek zie je het resultaat hiervan. Dit onderzoek van Nick Maggiulli hanteerde de volgende uitgangspunten:

  • Er wordt een portfolio van 60% aandelen (de S&P500) en 40% obligaties (5-jaars Amerikaanse staatsobligaties) gebruikt;
  • De DCA-strategie belegt het bedrag maandelijks in 60 delen;
  • Er wordt weergegeven hoe vaak deze strategie de ‘lump sum’, ofwel alles in een keer investeren, verslaat. 

In 95% van de gevallen levert het meer rendement op om het geld direct en in één keer aan het werk te zetten. Het verschil is tot wel 40% in het voordeel van degene die in een keer investeren. Zelfs wanneer het geleidelijk inleggen een beter rendement oplevert (slechts twee keer in de periode 1960 – 2018) blijft de winst beperkt tot een paar procent. 

Waarom dan toch DCA?

Als deze strategie overduidelijk mindere prestaties oplevert, waarom doen zoveel beleggers het dan? Dit heeft twee redenen:

  1. Risicospreiding
  2. Beschikking over de liquide middelen

Risicospreiding

In het beleggen moet je niet op één paard wedden. Dat geldt voor aandelen, maar ook voor beleggen gedurende de tijd. Ondanks dat dit in de praktijk rendement kost, levert het wel rust op. Want met het beleggen in een keer loop je altijd het risico dat de beurs de volgende dag instort. Ben je dan sterk genoeg om al je aandelen vast te houden? 

Dat beleggers gespreid instappen heeft vooral te maken met hun eigen risicobereidheid, niet zozeer met de statistische data. 

Beschikking over liquide middelen

Dit punt is vrij eenvoudig. Misschien wil je wel een groot bedrag in een keer investeren, maar dan moet je het wel hebben. Veel beleggers houden een buffer in spaargeld aan (verstandig!).

En beleggen daarnaast een deel van hun inkomen. Aangezien dit inkomen meestal maandelijks binnenkomt is het ook logisch dat er gedurende de tijd wordt aangekocht. 

Conclusie

Puur statistisch gezien is het beter om geld te beleggen zodra je er de beschikking over hebt. Hoe eerder je bedrijven voor je laat werken hoe beter. Dit moet echter wel passen bij je eigen risicobereidheid. Wanneer je moeite hebt met rode cijfers is het beter om gestaag je posities op te bouwen, ook al kost dit waarschijnlijk wat rendement. 

Daarnaast hebben we meestal niet al ons vermogen ineens beschikbaar. Investeer dan zodra je het kan missen.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet