Educatie
Educatie

Waarom periodiek beleggen zo belangrijk is

Joeri 24 juni 2020

In 2008 stopte veel beleggers met het kopen van aandelen. Aandelen werden immers alleen maar minder waard en het financiële systeem was aan het instorten. Voor de meeste beleggers bleek dit een enorme vergissing. Op zo’n moment komt de kracht van het beleggen volgens een vast schema naar boven. In 2020 zien we een soortgelijk fenomeen.

De kracht van het beleggen volgens een vast schema, Dollar Cost Averaging ofwel DCA, zit hem juist in dit vaste schema. Door periodiek te investeren koop je wanneer prijzen hoog zijn én wanneer prijzen laag zijn.

Op deze manier krijg je dus een gemiddeld aankoopkoers. Je koopt dus nooit volledig op de piek. Het nadeel is uiteraard dat je ook nooit volledig op de bodem koopt.

Afwachtende houding

Wanneer de beurs in een bear market raakt, hebben veel beleggers de behoefte om ‘het even aan te kijken’. Ze stoppen met kopen (of verkopen zelfs) met het idee later weer in te stappen.

Je weet immers nooit hoe de daling zich ontwikkeld.

Dit is bijna altijd een enorme fout.

Verschil in rendement

Het constant aankopen in een dalende beurs zorgt voor het beste rendement. Dit is goed te zien in onderstaande grafiek.

Kracht DCA

Bron: www.econ.yale.edu

Voor het samenstellen van deze grafiek zijn de onderzoekers uitgegaan van het volgende:

  • Vanaf 01-01-2007 tot 31-12-2019 wordt iedere maand $ 100 ingelegd in de S&P 500;
  • Ontvangen dividend wordt herbelegd;
  • De grafiek laat zien tot welk bedrag die betreffende $ 100 groeide op 31-12-2019.

Hier wordt de kracht van DCA duidelijk.

Uiteraard is het rendement het hoogst wanneer de bear market het heftigst is. Maar zie eens hoe snel dit komt, en hoe snel het weer afneemt.

Beleggers die zich laten afschrikken en een paar maanden langs de zijlijn blijven staan missen dus direct de beste maanden om te beleggen. 

Timen hoeft niet

Zelfs wanneer je een paar maanden te vroeg of te laat bent is het rendement nog steeds veel beter dan gemiddeld.

Je hoeft dus niet exact de bodem te timen, gewoon blijven beleggen is het beste. 

Situatie in 2020

De afgelopen maanden zien we iets soortgelijks. Koersen daalden zeer heftig en plotseling. De AEX zo’n 33% in een maand, de BEL20 zelfs bijna 40%. Uiteraard schrokken veel beleggers hiervan. Veel particuliere beleggers namen een afwachtende houding aan. Helaas hebben ze hiermee zeer goede kansen gemist. 

Beleggen is makkelijker wanneer koersen alsmaar stijgen. Maar je krijgt veel meer waar voor je geld wanneer je belegt in moeilijke tijden. Onthoud dit als de komende bear market zich laat zien.