Educatie
Educatie

Rijk worden versus rijk blijven

Joeri 6 april 2021

Er zijn veel verschillende manieren om rijk te worden. De meest betrouwbare is minder geld uitgeven dan je verdient, en het verschil te beleggen. Houd dit een paar decennia vol en voilà; rijkdom. Maar rijk blijven is soms nog veel moeilijker dan rijk worden. 

Vermogende particulieren beseffen zich maar al te goed dat de vergaarde rijkdom makkelijk verloren gaat. Er is een (gezonde) angst een misstap te begaan.

Auteur Morgan Housel schreef hierover: 

“Er zijn miljoenen manieren om rijk te worden, en hierover zijn veel boeken geschreven. Maar er is maar één manier om rijk te blijven: een combinatie van spaarzaamheid en paranoia.”

De marktomstandigheden van de laatste jaren heeft voor veel rijkdom gezorgd. Een groep beleggers heeft in een paar jaar tijd een onverwacht vermogen opgebouwd. Dit zijn de speculatieve beleggers die op het juiste moment bijvoorbeeld de ‘meme-stocks’ of crypto hebben gekocht. 

Sommige van deze nieuwe beleggers zullen dit vermogen de komende jaren weer kwijt raken. Het vasthouden van een vermogen is heel anders dan het vergaren ervan.

Succes op de beurs werkt namelijk verslavend.

Ervaring leert dat succesvolle speculanten steeds meer willen, en met dus steeds meer vermogen risico lopen. 

Spreiding ’te saai’?

Het jagen naar een aandeel wat 10 keer over de kop kan, is spannend. Het behouden van een vermogen is daarentegen bijna saai. De beste manier om het vermogen te beschermen is namelijk diversificatie.

Het geld wordt verspreid over veel verschillende categorieën en activa. Dit betekent per definitie dat sommige delen van de portefeuille het niet zo goed doen, en de prestatie over het algemeen erg gemiddeld is. Die stijl past vaak niet bij beleggers die hun vermogen hebben vergaard door hun hele hebben en houden in GameStop (GME) te beleggen. 

Wanneer je een substantiële beleggingsportefeuille hebt opgebouwd kan het verstandig zijn om met een professional te praten over asset allocatie. Of zelfs om een groot deel van je portfolio uit handen te geven. Dat deel van je portfolio kan dan defensief gerund worden met een combinatie van deposito’s, obligaties en een groot aantal veilige aandelen. 

Je kan een klein deel aanhouden voor jezelf om ‘mee te spelen’. Met dit deel kan je dan meer risico lopen en nieuwe dingen proberen. Weersta de verleiding om meer geld naar het speculatieve deel van je portfolio over te hevelen.

Onthoud dat het behouden van rijkdom een stuk moeilijker is dan het lijkt. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet