Veel beleggers kijken naar de koersontwikkeling van een aandeel om te bepalen of het goedkoop of duur is. Daarbij negeren ze de fundamentele eigenschappen van het onderliggende bedrijf. Terwijl de onderliggende cijfers juist het verschil maken tussen een Value aandeel en een ‘Value Trap’.
Een value aandeel vormt een kansrijke investering tegen lage risico’s, terwijl een value trap het tegenovergestelde is. Maar hoe herken je het verschil? Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen de koers van het aandeel en de waarde van het bedrijf te begrijpen.
Wanneer de koers van een aandeel daalt terwijl de langetermijnvooruitzichten van het bedrijf niet verslechteren ontstaat mogelijk een waardeaandeel.
De reden van de koersdaling ligt dan vaak buiten het bedrijf. Dit kan bijvoorbeeld een gebeurtenis zijn die de koers van alle aandelen verlaagt, zoals een pandemie. Maar het kan ook zijn dat beleggers een hele sector negeren, zoals momenteel bijvoorbeeld de olie- en gasindustrie.
Tot slot kan het wel betrekking hebben op het bedrijf, maar komen de verwachtingen niet overeen met de daadwerkelijke prestaties. Dat zien we wanneer het bedrijf de winst en vrije kasstromen constant weet te doen groeien, terwijl beleggers denken dat het bedrijf geen toekomst heeft.
Deze scenario’s bieden kansen een sterk bedrijf te kopen tegen een lagere prijs. Zo’n koersdaling is vrijwel altijd van tijdelijke aard, al kan ‘tijdelijk’ alsnog meerdere jaren betekenen.
Aan de andere kant van het spectrum vinden we bedrijven waarvan de vooruitzichten wél verslechteren. Het bedrijf wordt hierdoor minder waard, omdat de cijfers achteruitgaan. Het gevolg hiervan is een dalende koers. Dit is een ‘Value Trap’, of letterlijk vertaald: ‘waarde val’.
De letterlijke vertaling vat het goed samen. Het is een aandeel met een lage prijs, wat lijkt op een waardebelegging. Op het eerste gezicht lijkt het aandeel ondergewaardeerd, maar dit wordt veroorzaakt door de slechte fundamentele eigenschappen van het bedrijf. Het is onwaarschijnlijk dat de koers herstelt zolang de fundamenten niet verbeteren.
Voorbeelden hiervan stammen bijvoorbeeld uit de financiële crisis uit 2007 – 2009. De koers van verschillende financiële instellingen kelderden soms wel met 90%. Maar dat deed de winst ook. Sommigen gingen failliet, anderen hebben nooit meer zoveel winst gemaakt als voor de crisis. Het feit dat de koers van deze aandelen daalde, maakte het absoluut geen goede investering.
Wanneer beleggers alleen kijken naar de koers van een aandeel lopen ze dus het risico gevangen te worden door een waarde val.
Waardebeleggen is een bewezen beleggingsstrategie met lager dan gemiddeld risico en een hoger dan gemiddeld langetermijnrendement.
Om succesvol te zijn als waardebelegger moet je je realiseren dat de resultaten op korte termijn niet altijd goed zijn. De reden hiervoor is simpel: als waardebelegger koop je vrijwel altijd aandelen die uit de gratie zijn.
Een teken hiervan zijn de dalende koersen van de interessante aandelen of soms zelfs hele sectoren. De kunst is het doorgronden van deze dalende koersen om te bepalen of dit terecht is (Value Trap) of niet (Value aandeel).
De beste rendementen worden geboekt met sterke bedrijven waarbij de markt doorschiet in pessimisme terwijl het onderliggende bedrijf goed blijft presteren. Daar vallen de echte koopjes te doen voor hoge langetermijnrendementen.