Beleggen
Beleggen

Omgaan met verliezen op de beurs

Joeri 26 januari 2022

Iedere belegger heeft wel eens geld verloren. Als ze dit ontkennen zijn ze misschien pas kort actief op de beurs, of ze liegen. We kunnen nu eenmaal niet de toekomst voorspellen, dus we zitten er allemaal wel eens naast. 

Bedrijven kunnen op ontelbare manieren falen. Je kan niet alles uitsluiten. Zelfs wanneer je het perfecte bedrijf gevonden hebt, kan er nog iets onverwachts gebeuren. Iets wat alles verandert, een pandemie bijvoorbeeld. 

Alle beleggers maken fouten en zitten er wel eens naast. Het gaat erom hoe je omgaat met je verliezers op de beurs. We zien bij beginnende beleggers twee veelgemaakte fouten.

Podcast-tip: Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

De hele weg naar beneden kopen

Het is een bekende strategie: meer aandelen kopen wanneer de koers daalt. Dit kan een goede manier zijn mits de fundamenten van het bedrijf goed blijven. Bij dat laatste gaat het vaak mis. 

Er gebeurt iets in het bedrijf waardoor de vooruitzichten verslechteren, en hierdoor komt de koers in een dalende trend. De beginnende belegger heeft gehoord van het principe van ‘averaging down‘ en blijft dus kopen. 

Zo krijgt hij een steeds grotere positie in een bedrijf wat er misschien helemaal niet meer zo goed voor staat. 

Deze strategie werkt alleen wanneer de koersdaling niet samenhangt met de langetermijnvooruitzichten van de business. Anders is het tijd om juist te verkopen in plaats van bij te kopen. 

Niet willen verliezen

Zo komen we op het tweede punt. Verkopen wanneer de situatie verslechterd. Dat betekent meestal verkopen met verlies. 

Het is een bekend gegeven: de negatieve emotie wanneer je € 1.000 verliest, is groter dan de positieve emotie wanneer je € 1.000 wint. Daarom proberen beleggers verliezen te voorkomen. Bij beginnende beleggers zien we dat dit er vaak toe leidt dat ze verliezende posities veel te lang aanhouden. 

Dan wordt het een kwestie van hopen op beterschap. Hoop is geen goede beleggingsstrategie.

Podcast-tip: Hoeveel cash geld moet je hebben in een portefeuille

Verkopen en verder

Wanneer de fundamenten verslechteren is het tijd om te verkopen. Ook als dat betekent dat je de positie met verlies sluit. Natuurlijk wil je die verliezen weer goedmaken, maar dat hoeft niet met hetzelfde aandeel. 

Gebruik de opbrengst van de verkoop om te investeren in een betere optie. Focus je op je nieuwe beste idee, en niet op het verlies van iets wat verkeerd heeft uitgepakt.