Educatie
Educatie

Waardebeleggen, wat is dat eigenlijk?

Joeri 2 november 2020

Value Investing, de Engelse term voor waardebeleggen, is een beleggingsstrategie. Binnen deze strategie zoeken beleggers naar investeringen die te koop zijn voor minder dan de waarde. Dit kunnen aandelen zijn, maar ook obligaties, onroerend goed of andere activa. 

Waardebeleggers proberen de intrinsieke waarde van een potentiële belegging te vinden, en wachten vervolgens tot het te koop is voor (veel) minder dan deze waarde. Eigenlijk is waardebeleggen dus het kopen van beleggingen zodra ze in de uitverkoop zijn. 

Geschiedenis

De oorsprong van het waardebeleggen vinden we in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Benjamin Graham en David Dodd gaven les op de Columbia Business School. Samen ontwikkelde ze de strategie en werkte deze uit in hun boek ‘Security Analysis’. Graham schreef later een tweede boek, ‘The Intelligent Investor’, over hetzelfde onderwerp. 

De bekendste leerling van Benjamin Graham is niemand minder dan Warren Buffett. Hij leerde de basis van Value Investing aan de Columbia Business School. Vervolgens ontwikkelde hij zich tot een van de beste en meest succesvolle waardebeleggers ooit. 

Kijk naar het bedrijf

Bij het waardebeleggen in aandelen staat het onderliggende bedrijf centraal. Wanneer we aandelen kopen benaderen we het alsof we echt een deel van het bedrijf bezitten. Dat is in feite natuurlijk ook correct, maar toch behandelen veel beleggers de beurs niet op deze manier. Veel beleggers kijken hoofdzakelijk naar beurskoersen en proberen op die manier ‘de markt te bespelen’. Er is dan geen of weinig aandacht voor de fundamentele cijfers van het bedrijf. 

Als eigenaar van (een heel klein deel van) het bedrijf moeten wij als waardebeleggers een goed financieel overzicht hebben. We zijn immers op zoek naar de waarde van het bedrijf. Deze manier van het beoordelen van een potentiële investering noemen we ‘Fundamentele Analyse‘. Door middel van een gedegen fundamentele analyse komen we tot de intrinsieke waarde: de echte waarde van het bedrijf. 

Indicatie van de waarde

De intrinsieke waarde is zelden een exact getal. Er moeten veel aannames gedaan worden in de complexe berekeningen. Hierdoor is de intrinsieke waarde vaak een range of een indicatie. Dit gebrek aan precisie is voor een waardebelegger geen probleem. We overwegen toch pas om te investeren in een bedrijf wanneer de prijs (ver) onder deze intrinsieke waarde komt.

Een van de favoriete citaten van Warren Buffett sluit daar goed bij aan: 

“It is better to be approximately right than precisely wrong”

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet