Beurs
Beurs

Onthoud dit wanneer het tegen zit op de beurs

Joeri 7 november 2022

Iedere belegger weet aandelen volatiel zijn. Koersen stijgen niet in een rechte lijn, beleggen gaat gepaard met goede en slechte tijden. In 2022 hebben we in veel sectoren te maken met deze slechte tijden. Op zo’n moment krijgen veel beleggers het toch moeilijk. Dat is nergens voor nodig. 

Na maanden van rode cijfers in het beleggingsportfolio is het niet vreemd dat beleggers gaan twijfelen. 

“Volg ik de verkeerde strategie?”
“Zou ik niet beter in obligaties kunnen beleggen?”
“Is het slimmer om nu te verkopen voordat de markt verder daalt?”

Toegeven aan de twijfels is vrijwel altijd een slecht idee. Onthoud daarom de volgende vier zaken. 

Grote koersuitslagen horen er bij

Op de korte termijn kunnen aandelen erg volatiel zijn. Bovendien is deze volatiliteit veel groter dan veel beleggers beseffen. Zo kende de S&P 500 tussen 1995 en 2022 bijvoorbeeld maar vijf kalenderjaren met een daling. In de Grote Financiële Crisis wat dit er namelijk maar één, te weten 2008. Daarnaast staat bijvoorbeeld 2020 niet in de lijst omdat dit jaar met een plus van 18% werd afgesloten. 

Dit soort statistieken doen geen recht aan het beursgeweld wat op de korte termijn plaatsvond. Ondanks die schommelingen is het rendement van een goed gespreid aandelenportfolio op de lange termijn veel hoger dan bijvoorbeeld obligaties of grondstoffen.

U verdubbelt de investering iedere 10 jaar

Het werkelijke rendement, dus na inflatie, van een aandelenportfolio is gemiddeld rond de 7% per jaar.

Een portfolio van € 100.000 heeft over 10 jaar dus de koopkracht van € 200.000. Hogere rendementen zijn uiteraard mogelijk, maar zorg dat u een realistisch uitgangspunt hebt. 

Probeer de beurs niet te timen

Het is onmogelijk de kortetermijnbewegingen van de beurs te voorspellen. Het is wel mogelijk om te kopen wanneer een aandeel goedkoop is, en te verkopen wanneer het duur is.

Dit betekent dat u waarschijnlijk verkoopt in tijden van euforie, en koopt in tijden van crisis. Uw vrienden zullen u voor gek verklaren. 

Houd winnaars lang vast

Het kan verleidelijk zijn winst te nemen op aandelen die goed presteren. Dit lijkt slim op de korte termijn, maar dit kan desastreus zijn voor het rendement op de lange termijn.

Dat woord ‘desastreus’ gebruiken we niet zomaar. Een extreem voorbeeld: stel at u in 1925 voor $ 100 aandelen in Philip Morris kocht (nu NYSE: PM en NYSE: MO). U zag dan de investering groeien tot meer dan $ 40.000.000 vandaag de dag.

Of u had het een paar jaar later kunnen verkopen voor een snelle $ 100 winst…

Aandelen Porsche met een korting van -60%

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.