Aandelen
Aandelen

Wat doen de winnaars van de beurs? Blijven winnen!

Joeri 8 juni 2021

Je hoort vaak dat je aandelen moet kopen wanneer de beurskoers daalt. Dat kan zeker een goede strategie zijn. Wanneer het bedrijf goed presteert, maar de koers daalt, koop je het aandeel feitelijk in de aanbieding. Wie houdt er niet van korting? Wat je veel minder vaak hoort is dat het kopen van de winnaars van de beurs óók een goede strategie kan zijn. 

Wanneer bedrijven succesvol zijn, stijgt vaak de beurskoers. Maar dat zegt niet dat ze in de toekomst niet nóg succesvoller kunnen zijn. 

Beleggers hebben moeite om te kopen wanneer dit hun gemiddelde aankoopprijs omhoog brengt. We blijven kijken naar onze eerdere aankoopprijs en dat gebruiken we als referentiepunt. Terwijl dat helemaal niet meer relevant is wanneer het bedrijf sindsdien succesvoller is geworden. 

Wanneer het bedrijf nu succesvol is, en de koers is nu lager dan dat het aandeel verdient dan is het nog steeds een goede aankoop. Toevoegen aan een winnaar kan dan een fantastische zet zijn. 

Een aandeel kan dus nog steeds een koopje zijn, óók wanneer de koers is gestegen. Een aandeel wat gedurende lange tijd stijgt, is zelfs vaak een goede koop. Dit is meestal een teken van een succesvol bedrijf. Beleggers zijn enthousiast over wat het bedrijf presteert, dus de koers gaat gestaag omhoog. 

Een stijgende koers is dus vaak een teken van een bedrijf wat goed draait, en dat zijn de bedrijven die we juist in het portfolio willen hebben. Dat zijn niet de bedrijven die we willen verkopen. Terwijl je dan vaak hoort: ‘neem wat winst van tafel’. 

Een van de ultieme winnaars van de beurs

Eenvoudig voorbeeld van een winnaar: Apple (AAPL) heeft de laatste jaren regelmatig een ‘all time high’ behaald. Dat was altijd een prima moment geweest om te kopen, ook al kocht je toen op de hoogste koers ooit.Apple een van de grootste winnaars van de beursKoers Apple over de laatste vijf jaar.

Zoals gezegd hebben veel beleggers moeite met het kopen van winnaars. Een vaak gegeven argument is dat de marktkapitalisatie van een winnaar al zo groot is. Een bedrijf kan immers niet altijd maar blijven groeien, toch? Nee, niet voor altijd. Maar ook hier geldt dat een winnaar vaak blijft winnen. 

Om bij het voorbeeld van Apple te blijven: in 2009 behoorde het voor het eerst tot de top 15 grootste publieke bedrijven ter wereld, op basis van marktkapitalisatie. Toen was het hele bedrijf zo’n $ 170 miljard waard. 

Slechts twee jaar later, in 2011, werd Apple het grootste bedrijf ter wereld met een beurswaarde van $ 380 miljard. 

Veel beleggers zullen toen winst genomen hebben. Hoe veel groter kan het bedrijf immers worden? Het is al zo groot en dominant. Niet te vergeten dat beleggers op +130% rendement zaten in twee jaar. Geef ze eens ongelijk om dan te verkopen.

We weten allemaal hoe dat heeft uitgepakt. De marktkapitalisatie van Apple is vandaag ruim $ 2.000 miljard. Rendement sinds Apple voor het eerst het grootste bedrijf ter wereld werd: +860%

Conclusie

Het is achteraf natuurlijk makkelijk om naar Apple te kijken als winnaar. Feit is wel dat het een bedrijf is wat de afgelopen jaren een sterke groei liet zien, en de beurskoers weerspiegelt dit. 

Het vasthouden van winnaars van de beurs, of zelfs aan je positie toevoegen, is vaak een goed idee zolang het bedrijf goed presteert. 

Auteur is long AAPL.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet