Beleggen
Beleggen

Op de aandelenmarkt geldt: hoe slechter … hoe beter

Joeri 22 oktober 2022

Inmiddels hebben we in 2022 drie kwartalen achter de rug. De meeste indexen bevinden zich nog steeds in een dalende trend. Het lijkt alsmaar slechter te gaan op de beurs. Maar hoe slechter het gaat, hoe beter. 

Dat klinkt natuurlijk vreemd en tegenstrijdig. Maar hoe risicovoller de beurs lijkt, hoe lager het risico uiteindelijk is. Waarbij ‘uiteindelijk’ het belangrijke woord is. Dalende beurzen kunnen op de korte termijn namelijk altijd nog verder dalen. 

Een correctie kan een berenmarkt worden. Een berenmarkt kan een crash worden. Een crash kan een complete instorting van het financiële systeem worden. Maar dat is erg onwaarschijnlijk. Toch is dat nu waar beleggers aan denken. 

Hoewel sommige beurscrashes inderdaad grote consequenties hebben, is het niet verstandig hier een beleggingsstrategie op te baseren. Dan komt u waarschijnlijk niet verder dan de spaarrekening, terwijl u zich constant zorgen maakt over de toekomst. 

Terwijl de huidige omstandigheden op de beurs juist goed zijn voor beleggers. De kans op toekomstige hoge rendementen gaat namelijk alleen maar omhoog, wanneer de beurs daalt. 

Lagere koersen, hogere rendementen

Dit principe wordt duidelijk wanneer we naar de beurscrashes uit het verleden kijken. Een goede graadmeter hiervoor is het percentage aandelen uit de S&P 500 wat zich boven haar 200-daags gemiddelde bevindt. 

Op dit moment is dat circa 16%, rond het laagste niveau van de laatste 15 jaar. 

In de afgelopen 15 jaar kwam zo’n laag percentage maar twee keer eerder voor: 

  • Van eind 2008 tot begin 2009
  • In het voorjaar van 2020

Lees ook: Aandelen die al minstens 17 jaar iedere maand een dividend betalen

Wanneer we dit naast het verloop van de S&P 500 leggen wordt het punt al snel duidelijk. U hoeft geen technisch analist te zijn om te zien dat dit perfecte koopmomenten markeert: 

Er is nog een ander datapunt wat we op dit moment interessant vinden: het rendement na een daling van 25%. Sinds 1950 heeft de S&P 500 negen dalingen van minimaal 25% doorgemaakt, inclusief de daling waar we ons nu in bevinden. 

In 88% van de gevallen stond de index na één jaar hoger. Gemiddeld zelfs +21,6%. Na drie jaar stond de index altijd hoger, gemiddeld +36,9%. 

Hoe verder de markt daalt, hoe groter de kans op een stevige koerswinsten in de toekomst. Zorg dat u daarom nu de juiste aandelen koopt, en u zit hiervoor de komende jaren op de eerste rang.

Lees ook: