Aandelen
Aandelen

Aandelentips van de belangrijkste hedgefunds ter wereld

Ronald 22 juni 2018

Wat Pukkelpop of Pinkpop is voor de rockliefhebber in de lage landen, is de Sohn Investment Conference voor hedgefundmanagers. Je komt er het neusje van de zalm tegen. Maar in plaats van de beste liedjes te spelen, komen ze er hun beste aandelentips uitleggen. Dit is wat wij geleerd hebben van de Sohn Investment Conference van 2018.

Als er één ding duidelijk werd tijdens de hoogmis van de hedgefundmanagers, dan is het wel dat de millennials steeds meer centraal staan in de beslissingen die de hedgefundmanagers nemen. Millennials zijn diegene die geboren zijn tussen 1981 en 1996. Volgens Pew Research wordt deze groep binnenkort de belangrijkste groep in de economie.

John Khoury van Long Capital schuift daarom D.R. Horton Inc. naar voren als favoriete aandelen. Deze huizenbouwer is gespecialiseerd in de bouw van betaalbare huizen. Hij verwacht een sterke groei naarmate meer en meer millennials hun eerste huis kopen de komende jaren. John Khoury ziet nog een stijgingspotentieel van 60%.

Alexander Captain van Cat Rock Capital Management is dan weer bijzonder gecharmeerd door het Nederlandse Takeaway.com. Millennials nemen steeds minder de tijd om zelf te koken, maar gaan ook niet op restaurant. Ze laten liever hun maaltijd aan hun deur leveren.

aandelentips

Li Ran van Half Sky Capital verkiest om diezelfde reden het aandeel GrubHub, het moederbedrijf boven Seamless. Volgens Ran boekt GrubHub een gemiddelde order van 30 dollar waarvan ze zelf 15% opstrijken. Li Ran verwacht dat de aandelen GrubHub nog 55% kunnen stijgen.

Jeffrey Gundlach van DoubleLine Capital geeft geen koop- maar verkoopadvies. Hij raadt aan om short te gaan op Facebook. ‘Facebook was ooit een plaats waar mensen zich goed voelden. Maar nu staat het bedrijf onder stijgende druk rond hun gebruikersdata. Aandelenbubbels springen wanneer men de markten meer gaat reguleren, en Facebook zal daar geen uitzondering op zijn.

Gundlach ziet meer potentieel in oliebedrijven. Hij raadt daar de SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production ETF (XOP) voor aan. ‘Naarmate de volgende recessie dichterbij komt, zullen grondstoffen beter presteren. Er is historisch een sterke correlatie tussen de olieprijs en de beurskoersen van de oliebedrijven. Maar de laatste tijd blijven oliebedrijven achter op de olieprijs.’

Chamath Palihapitiya van Social Capital LP had nog een zeer bijzondere tip in petto. Palihapitiya ziet ontzettend veel potentieel in cloud management bedrijf Box. Hij ziet Box in de komende 10 jaar nog vertienvoudigen. Box is een bijzonder innoverend bedrijf dat veel werk maakt van artificiële intelligentie.

aandelentip Box

Wie wil beleggen in artificiële intelligentie, moet Amazon, Google en Box kopen, aldus de voormalige vicepresident van Facebook die in 2011 zijn eigen investeringsfonds oprichtte. “Bedrijven moeten een enorme hoeveelheid ongestructureerde data ordenen om artificiële intelligentie te kunnen inzetten. Box is zeer goed gepositioneerd om dat probleem de komende jaren op te lossen.

The stage has been set for a great product, with a great customer base who are now ready to adopt all the AI capabilities that these enormous companies have created through the interface layer of organizations like Box,”

Welke aandelen kochten beroemde beleggers in Q1/2018

Naast de Sohn Investment Conference krijgen we ook ieder kwartaal een inzicht in de aan- en verkopen van ’s werelds beste beleggers via de 13F Filings. Een 13F Filing staat voor ‘Information Required of Institutional Investment Managers Form’. Iedere institutionele belegger die meer dan 100 miljoen dollar onder beheer heeft, moet via dit formulier binnen de 45 dagen na ieder kwartaal een overzicht bezorgen van de aandelen in portefeuille. Daar kan je vaak interessante aandelentips in vinden.

We zetten de belangrijkste aan- en verkopen van het eerste kwartaal 2018 op een rijtje.

Warren Buffett

Het is geen geheim meer dat Warren Buffett aandelen van Apple koopt. Apple is in 2 jaar tijd uitgegroeid naar de grootste participatie binnen de miljardenportefeuille van Berkshire Hathaway. Maar Berkshire koopt niet alleen aandelen van Apple. Er zijn nog 6 andere aandelen die ze afgelopen kwartaal hebben (bij)gekocht.

Dat zijn onder andere Monsanto, US Bancorp (+$450 miljoen of +5%), Bank of New York Mellon (+$320 miljoen of +3%) en Delta Air Lines. Maar nog opvallender was de forse verhoging in Teva Pharmaceuticals.

aandelentips Warren Buffett

Teva is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en verkoop van generische geneesmiddelen. Om een van ’s werelds grootste spelers te worden, heeft het veel geld geleend, net op een moment dat de prijzen begonnen te dalen. Het werd dan ook gedwongen om het dividend te verlagen.

Berkshire Hathaway kocht 40,5 miljoen extra aandelen, goed voor een belegging van bijna 700 miljoen dollar en verhoogde daarmee zijn positie met 115%. Teva kampt met fors dalende prijzen in de VS, maar de prijzen in Europa houden goed stand. Teva boekte in Europa een winst van 377 miljoen dollar in het eerste kwartaal, een stijging van 40%.

Buffett lijkt Teva dan ook te kopen op de bodem, zoals we van hem gewoon zijn. De demografie wijst op een forse toename van de ouderen de komende jaren en decennia, en daar zal een bedrijf als Teva optimaal van profiteren. Met een verwachte vrije cashflow van 3 miljard dollar dit jaar kan de schuldenlast van bijna 30 miljard dollar snel dalen. Aan een koers/vrije cashflow van 7 lijkt Buffett weer een topaandeel in huis te halen aan een aantrekkelijke prijs.

Georges Soros

Miljardair George Soros kocht in het eerste kwartaal fors aandelen van Altaba bij. Altaba bestaat hoofdzakelijk uit aandelen Alibaba die voorheen in handen waren van Yahoo! Andere opvallende stijgers zijn NXP Semiconductors NV en verzekeraar Aetna. Maar een van de sterkste stijgingen in de portefeuille van Soros kunnen we op naam schrijven van Netflix.

aandelentips George Soros

Soros verhoogde zijn participatie met meer dan 200% tot 65 miljoen dollar.

De online streamingdienst schrijft een bijzonder mooi beursverhaal. Recent klom de marktkapitalisatie van Netflix zelfs boven die van Disney uit. Netflix profiteert optimaal van een groeiende trend naar TV on demand.

In 2013 had Netflix globaal zo’n 44 miljoen klanten. In 2016 verdubbelde dit al naar bijna 94 miljoen en eind vorig jaar lag dat cijfer zelfs boven 117 miljoen. Netflix bouwde ondertussen zo’n immense database uit aan content, dat bijna geen enkele andere partij dit kan evenaren, tenzij het tientallen miljarden investeert. De enige concurrent lijkt Disney te worden.

Carl Icahn

Activist Carl Ichan is niet zo’n actieve investeerder. In het eerste kwartaal nam de legendarische belegger maar 1 nieuw aandeel op in zijn portefeuille, Newell Brands. Icahn kocht ineens meer dan 30 miljoen aandelen, goed voor een investering van 771 miljoen dollar en 3,83% van de totale portefeuille.

aandelentips Carl Icahn

Newell Brands is een producent van huishoudartikelen. In 2015 nam het Jarden over voor ruim 13 miljard dollar. Maar de fusie van beide bedrijven liep niet van een leien dakje om het zacht uit te drukken. 3 jaar later is de beurswaarde van Newell Brands 40% minder dan de gezamenlijke beurswaarde van beide bedrijven.

Als klap op de vuurpijl nam Starboard Value een activistische belegging in Newell Brands van 4%. Starboard Value telt enkele oud-Jarden bestuursleden en wil de controle overnemen om het huidige bestuur buiten te gooien.

Newell Brands kon echter Carl Icahn overtuigen, die nam een participatie van 6,9% van de aandelen.

Seth Klarman

Seth Klarman van Baupost Group heeft een topparticipatie in Cheniere Energy, maar daar kwam afgelopen kwartaal geen verandering in. Een sterke stijger in de portefeuille was Twenty-First Century Fox dat nu bijna 10% van de portefeuille van Baupost Group uitmaakt.

Maar ons oog viel voornamelijk op Pioneer Natural Resources. Klarman verdubbelde namelijk zijn aantal aandelen tot 4 miljoen waardoor Pioneer Natural Resources nu een investering is van bijna 700 miljoen dollar en 6,6% van de portefeuille.

aandelentips Seth Klarman

Pioneer Natural Resources is een sterk groeiend schaliebedrijf. Wie enkele jaren geleden aandelen had gekocht, mag zich nu omdraaien in de zon op een tropisch strand. Maar de groei is volgens het management en deze legendarische belegger nog lang niet voorbij.

Het bedrijf heeft meer dan 2 miljard dollar cash geld op de balans staan en ‘slechts’ 2,7 miljard dollar schulden, wat relatief weinig is voor een schaliebedrijf. Pioneer baseerde zijn budget op basis van een olieprijs van 58 dollar. Aan 70 dollar per vat genereert het dan ook veel meer cash dan verwacht. Naast een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 100 miljoen dollar en een dividendverhoging zitten er dan ook extra investeringen in de pijplijn.

Volgens de CEO bevat het Perm Bekken nog voor decennia aan olie aan een ‘laag risico’. Het bezit zo’n 300.000 vierkante kilometer grond waar het de komende decennia 20.000 verschillende locaties kan aanboren die zo’n 11 miljard vaten olie-equivalenten kunnen opleveren.

Ontdek meer van deze BeursKampioenen!

Volg het Slimme Geld, OF ...