Beurs
Beurs

Bijna 80% van de beursgenoteerde bedrijven … verdwijnt van de beurs

Joeri 26 april 2022

Wetenschapper Geoffrey West deed onderzoek naar het voortbestaan van beursgenoteerde bedrijven. Zijn conclusie zal sommigen verbazen. Bijna 80% van de circa 29.000 beursgenoteerde bedrijven die tussen 1950 en 2009 bestonden, verdwenen namelijk door faillissementen, fusies of overnames. 

Tachtig procent!

Slechts één op de vijf beursgenoteerde bedrijven doorstaat de tand des tijds, en dat zijn echt niet alleen kleine bedrijven. 

Op de beurs is er dus constant sprake van een wisseling van de wacht. Nieuwe bedrijven raken in opkomst, terwijl oudere bedrijven hun positie verliezen. Deze constante rotatie gaat langzaam en wordt hierdoor vaak gemist door beleggers.

Groter is niet altijd beter

Wanneer we kijken naar de bedrijven die de zwaarste weging hebben in de S&P 500 zien we deze sterke verschuivingen duidelijker. 

Veel beleggers denken dat ze verzekerd zijn van succes door te investeren in de grootste en sterkste bedrijven. Maar kijk eens naar welke bedrijven dat de afgelopen decennia waren, we zien er namen als:

  • IBM
  • AT&T
  • Exxon
  • General Electric

Aandelen die een periode voor hoge rendementen zorgden, maar vervolgens ook veel aandeelhouderswaarde hebben vernietigd.

Hetzelfde geldt voor hele sectoren. In bovenstaande cijfers zien we duidelijke trends. Van olie, naar farmacie, naar technologie. In dat laatste tijdperk bevinden we ons nog steeds. 

We zien nu zelfs een extreme concentratie bij de grootste bedrijven, groter dan we in het verleden zagen. De 10 grootste bedrijven van de S&P 500 zijn op dit moment:

Bedrijf Weging
1 Apple 6,89%
2 Microsoft 5,73%
3 Alphabet 4,01%
4 Amazon.com 3,55%
5 Tesla 2,19%
6 Berkshire Hathaway 1,73%
7 NVDIA 1,47%
8 UnitedHealth 1,36%
9 Meta Platforms 1,34%
10 Johnson & Johnson 1,27%

De top 10 bepaald nu 29,54% van de hele index, met een sterke vertegenwoordiging van technologiebedrijven.

Veel beleggers denken dat sterkste bedrijven zoals Apple, Microsoft of Alphabet niet kunnen falen. Maar bedenk dan dat beleggers 25 jaar geleden ook dachten over IBM, General Electric of AT&T.

Spreiding

Nu zeggen we niet dat we verwachten dat de grootste bedrijven van vandaag over een paar jaar niet meer bestaan. Maar het feit dat ze de winnaars van vandaag zijn zegt niet dat ze ook de winnaars van morgen zijn. 

Over 10 jaar zal de top van de index er waarschijnlijk heel anders uitzien, mogelijk zelfs met een nadruk op een andere sector. 

Blind de winnaars van vandaag kopen staat niet garant voor een hoog rendement. Sterker nog: het biedt een stuk minder bescherming tegen koersdalingen dan vaak gedacht.

Zorg daarom voor een goed gespreid beleggingsportfolio waarbij u juist buiten de gebaande paden durft te gaan. 

Auteur is long AAPL en AMZN.

✅ 10 goedkope aandelen voor te beleggen in 2022 [GRATIS Gids]