Nieuws
Nieuws

Bill Gates over Artificiële Intelligentie

Joeri 7 maart 2023

Het is een hardnekkig vooroordeel dat waardebeleggers alleen interesse hebben in aandelen van ‘ouderwetse’ bedrijven. Als Value Jagers zoeken we naar investeringskansen waarvan de prijs (ver) onder de intrinsieke waarde ligt. Dat kan dus ook een groeiaandeel zijn. 

Daarbij kijken we dus ook naar snelgroeiende bedrijven in moderne sectoren. Zo’n sector is bijvoorbeeld AI, ofwel Artificiële (kunstmatige) Intelligentie. Onlangs gaf Bill Gates een interessant interview over deze opkomende technologie.

Wanneer de medeoprichter en voormalig CEO van een van de meest succesvolle technologiebedrijven hierover zijn visie deelt, dan luisteren we. We hebben enkele interessante uitspraken uit het interview gehaald, en vrij vertaald. 

“Ik ben behoorlijk onder de indruk dat AI-technologie kan lezen en schrijven. Tot nu toe kon een computer wel de tekst van een boek reproduceren, maar het begreep de tekst niet echt. Wanneer je een toets zou afnemen zou de uitslag niet goed zijn. 

Nu zien we steeds meer vaardigheid om te lezen en schrijven, bijvoorbeeld bij ChatGPT. Er is nog veel werk aan de winkel om het nauwkeuriger te maken, maar het is al een flinke vooruitgang. Het zal in veel beroepen een hulpmiddel worden om mensen efficiënter te maken.

Het kan medewerkers helpen om ingewikkelde documenten te doorzoeken. Bijvoorbeeld contracten, verslagen van rechtszaken en medische documenten. De impact op de productiviteit lijkt me behoorlijk groot.”

Invloed op online zoekopdrachten

Vervolgens gaat Bill Gates in op de ontwikkeling waar ChatGPT nu veel voor gebruikt wordt: het verbeteren van de manier waarop we online zoeken naar informatie. 

“Wanneer je nu online een zoekopdracht invoert krijg je een hele serie links. In plaats daarvan kan je een dialoog hebben. Je kan een probleem voorleggen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wil met mijn gezin op vakantie naar Griekenland. Zo oud zijn mijn kinderen, en dit is mijn budget.’ De AI komt dan met suggesties, waarbij je deze kan verfijnen door in gesprek te gaan.

Het is dus alsof je praat met iemand die zeer goed geïnformeerd is. Zeker op het gebied van zoekmachines is het een veel betere ervaring dan alles wat we tot nu toe gezien hebben.”

Niet perfect

Maar Bill Gates is eerlijk, AI is voorlopig nog niet uitontwikkeld. 

“Nieuwe technologie heeft altijd nadelen. Het komt zelden voor dat er iets nieuws uitgevonden wordt wat geen nadeel heeft. Alleen al hoe het de huidige maatschappij verstoort, wat betekent dit voor beroepsopleidingen? Mensen zijn nu al bezorgd over kinderen die huiswerk door AI laten maken. Ik denk dat het goed is dat we over deze kwesties debatteren. 

Ik geloof dat de opkomst van AI over het algemeen positief zal zijn, maar we moeten veel zorg besteden aan bepaalde factoren. Hierbij geldt hetzelfde als voor de opkomst van rijhulpsystemen: de nauwkeurigheid moet super hoog zijn. Zover zijn we nu nog niet.”

Verstoring

Als beleggers zijn we uiteraard wat de opkomst van AI betekent voor verschillende bedrijven. Wie zijn de winnaars, en wie de verliezers? Gates vertelt hoe hij op dit gebied de toekomst voor zich ziet. 

“Google (Alphabet, Nasdaq: GOOGL) heeft een dominante positie op het gebied van online zoekopdrachten. Aangezien de inkomsten hieruit zullen dalen zal dit Google raken. Daarbij raken ze misschien marktaandeel kwijt aan Microsoft (Nasdaq: MSFT), die vrij snel deze nieuwe technologie introduceert. 

Uiteindelijk zullen we een soort assistent creëren die al je communicatie begrijpt en je kan helpen en adviseren. Deze assistent zal hiermee Amazon (Nasdaq: AMZN), Siri (Nasdaq: AAPL) en Outlook vervangen. Google is eigenaar van online zoeken, Amazon van online winkelen, Microsoft van productiviteit en Apple van alles op de verschillende Apple-apparaten. 

Zodra de persoonlijke assistent goed werkt, zal dit deze merken enorm verstoren. Die ene assistent kan helpen met online shoppen, het geven van informatie en het schrijven van teksten. Over 10 jaar denken we niet aan deze verschillende bedrijven, omdat de AI je zo goed kent dat de assistent weet wat je wil. 

Je hoeft niet meer te zoeken of Amazon, of een andere webwinkel, de beste prijs heeft. Je hoeft er niet eens meer aan te denken. Dit betekent potentieel een behoorlijk dramatische herschikking van de huidige technologiesector.“

Artificiële Intelligentie bij Value Jagers

Bij Value Jagers gaan we niet mee in hypes, maar wél met seculiere groeitrends. In de verschillende rapporten vinden we dan ook interessante bedrijven die profiteren van de opkomst van AI:

  • Tech Value: software voor onlineadvertenties
  • Income Value: ontwikkelaar van de AI achter belangrijke zelflerende ETF
  • Duurzame groeiers: slimme streamingdienst

Auteur is long AMZN, AAPL

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.