Beleggen
Beleggen

Hoe Buffett $ 100 miljard verdiende met Apple

Joeri 14 april 2023

Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A BRK.B), het bedrijf van de beroemdste belegger, kocht in 2016 voor het eerst aandelen Apple Inc. (Nasdaq: AAPL). In slechts een paar jaar tijd groeide dit uit tot zijn meest succesvolle aandelenbelegging ooit. 

We zien zes duidelijke redenen waarom Apple en Buffett zo’n goede match zijn. 

Sterk merk

Buffett houdt van bedrijven die een sterke merknaam hebben. Dat wordt snel duidelijk wanneer we een blik werpen op de grootste investeringen van Berkshire. Daar zien we namen als The Coca-Cola Company (NYSE: KO), Bank of America (NYSE: BAC) en See’s Candy (niet beursgenoteerd, volledig in eigendom van Berkshire). 

Buffett zei eens over Apple:

“Apple heeft een buitengewone aanhang, het heeft waarschijnlijk het beste merk ter wereld.”

Vrije kasstroom

Het is duidelijk dat Warren Buffett de voorkeur heeft voor bedrijven die een hoge vrije kasstroom generen. Hij heeft hiervoor zelfs zijn eigen variant ontwikkeld: de ‘owners earnings’. Dit is het jaarlijkse bedrag dat de eigenaars, of aandeelhouders, in theorie uit het bedrijf kunnen halen. Zonder dat dit negatieve gevolgen heeft voor het voortbestaan van de onderneming. 

Apple boekt uitzonderlijk hoge vrije kasstromen, die ook nog eens snel groeien. In boekjaar 2022 boekte ze een vrije kasstroom van meer dan $ 100 miljard, circa een verdubbeling vergeleken met vijf jaar eerder.

Inkopen eigen aandelen

Het inkopen van eigen aandelen kan, wanneer het slim gebeurt, op de lange termijn een enorme meerwaarde voor aandeelhouders creëren. Apple koopt op gigantische schaal eigen aandelen in, wat de waarde van de overige aandelen verhoogd. In de afgelopen tien jaar heeft Apple het aantal uitstaande aandelen met maar liefst 40% verlaagd. 

Buffett zei hierover:

“Ik denk dat het inkopen van eigen aandelen geweldig is wanneer je koopt tegen een prijs die ver onder de intrinsieke waarde ligt.”

Koersverloop AAPL sinds 2016

Fantastisch management

De kwaliteit van het management heeft een flinke invloed op het rendement. Tim Cook, de CEO van Apple, is briljant en integer, en Buffett herkende dit. Deze CEO creëert waarde voor de aandeelhouders dankzij het constant hoge rendement op geïnvesteerd kapitaal van rond de 30%. 

Het feit dat Cook dit rendement al jarenlang op een uitzonderlijk hoog niveau weet te houden is een teken van een fantastisch management.

Groeikansen

Buffett koopt aandelen om ze het liefst nooit meer te verkopen. Hiervoor moet het bedrijf een lang groeipad hebben. Buffett zag dat iPhone bezitters niet meer overstappen naar een concurrent, zodra ze in het Apple-ecosysteem zitten. 

Deze uiterst loyale klanten vormen namelijk de basis van de groei van het services segment. In 2016 was dit nog een bescheiden segment, maar Buffett vertrouwde erop dat Tim Cook dit zou aanboren voor een nieuwe meerjarige groeitrend. 

Eerlijke prijs

Tot slot betaalde Buffett teveel voor Apple, al was het aandeel ook niet goedkoop. Hier komt de invloed van zijn rechterhand, Charlie Munger, bovendrijven:

“It’s far better to buy a wonderful company at a fair price than a fair company at a wonderful price.”

Apple is duidelijk een ‘wonderful company’ en de prijs was ‘fair’. In de periode waarin Buffett de meeste aankopen deed, betaalde hij namelijk circa 15 keer de winst. 

Conclusie

Apple en Buffett passen uitstekend bij elkaar, omdat Apple aan zes belangrijke eigenschappen voldoet: 

  • het heeft een sterk merk
  • hoge en groeiende vrije kasstromen
  • maakt slim gebruik van het inkopen van eigen aandelen
  • uitzonderlijke management
  • voldoende groeikansen
  • het was te koop tegen een eerlijke prijs

Dit bleek een meesterzet, en uit te groeien tot een van de beste beleggingen ooit. Deze zes eigenschappen vormen direct een mooie leidraad in de zoektocht naar andere investeringskansen. 

Auteur is long AAPL, BAC

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.