Beurs
Beurs

Hoe omgaan met FOMO op de beurs

Joeri 9 oktober 2020

Een van de moeilijkste aspecten van beleggen is het omgaan met je eigen emoties. Deze emoties zijn ook nog eens vaak tegengesteld, afhankelijk van waar we ons bevinden in de marktcyclus. Soms is er angst, dan weer hebzucht. De ene keer overmoed, de andere keer willen we per se quitte spelen. Soms is er paniek en soms juist euforie. Hoe ga je om met al die emoties?

De tips die gegeven worden over beleggen klinken ook vaak tegenstrijdig. Je moet gedisciplineerd zijn, maar ook flexibel. Je moet je winnaars vasthouden, maar ook naar toekomstige kansen kijken.

Niet vreemd dat het veel beginners duizelt. 

In deze blog leggen we uit hoe jij het best kan omgaan met … FOMO.

Angst

De belangrijkste emotie op de beurs is angst. Dit komt voor in twee scenario’s:

  • FOMO (The Fear Of Missing Out) – de angst om rendement te missen;
  • FOBI (The Fear Of Being In) – de angst om geld te verliezen door te lang vast te houden.

Het afgelopen jaar hebben we beiden gezien. In maart was de FOBI op het hoogtepunt. Nadat beurskoersen in een vrije val kwamen, werden veel beleggers bang en verkochten ze rond de bodem. Niet omdat ze niet meer geloofden in de bedrijven achter de aandelen, maar vanwege de angst om nog meer te verliezen.

De maanden daarna zagen we het tegenovergestelde: de FOMO.

Beleggers voelden de drang om snel te handelen omdat ze anders de koerswinsten missen. In dit geval werd die drang versterkt omdat de grootste winsten in een specifieke groep aandelen geboekt werd: de technologiereuzen. 

We hebben er allemaal over gefantaseerd hoe we er voor zouden staan als we ons hele portfolio een jaar geleden in Tesla (TSLA), Zoom (ZM), Nio (NIO), Apple (AAPL) en/of Amazon (AMZN) hadden gestopt.

Maar in de praktijk had zo’n actie natuurlijk compleet anders uit kunnen pakken. Achteraf is het altijd makkelijk praten. Wanneer je deze aandelen nu koopt op basis van de gestegen koers ben je gevallen voor de FOMO. 

“There is no risk in the past” – uitdrukking onder beleggers

Weersta de FOMO en FOBI

Een paar korte tips om te voorkomen dat je gaat handelen vanuit angst. Of je deze tips toepast, en in welke verhouding, is afhankelijk van je risicobereidheid.

Goede strategieën zijn volgens ons:

  1. Beleg een gedeelte van je portfolio in indexfondsen. Veel beleggers doen dit al via het pensioen van de werkgever. Veel indexfondsen zijn gewogen op basis van market-cap. Dat betekent dat de grootste bedrijven een groot deel van het fonds uitmaken. Je hébt dus een gedeelte van je portfolio in de Apple’s en Amazons van deze wereld. 
  2. Werk met trend-volgende technische indicatoren. Handel voor bepaalde aandelen of indexen bijvoorbeeld op basis van Moving Averages. Het voordeel hiervan is dat je duidelijke regels op kan stellen wanneer je aan- en verkoopt. Op die manier houd je je emoties er buiten. 
  3. Wijs een specifiek deel van je portfolio aan waarmee je risico wil lopen. Het kan verstandig zijn hier een aparte beleggingsrekening voor te openen. Met deze rekening mag je ‘spelen’ en risicovolle aandelen kopen. Uiteraard doe je dit maar met een klein deel van je portfolio.
  4. En natuurlijk: weet welke individuele aandelen je bezit en waarom. Wanneer je een goed beeld van het bedrijf en de waarde hebt is het veel makkelijker om rationele beslissingen te nemen. 

Auteur is long AAPL en AMZN.

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet