Beurs
Beurs

Dit is hét moment om aandelen te kopen

Joeri 8 februari 2023

De Amerikaanse aandelenmarkt, weergegeven door de S&P 500, piekte iets meer dan een jaar geleden. De index bereikte toen bijna 4.800 punten. 2022 was echter een moeilijk jaar, met een bodem onder de 3.500 punten. Op basis van de historie markeert dit een perfect koopmoment. 

Van piek tot bodem viel de index namelijk met 27%. Zo’n daling is best bijzonder: in de laatste 120 jaar is de S&P 500 slechts 19 keer meer dan 20% teruggevallen. En al die keren werd het gevolgd door een stevig herstel. 

Na een daling van 20% of meer staat de index gemiddeld na:

 • 1 jaar +22,2% hoger
 • 3 jaar +41,1% hoger
 • 5 jaar +71,8% hoger

Op het moment van schrijven noteert de S&P 500 aan 4.018 punten. Het herstel lijkt dus al begonnen, we bevinden ons al zo’n 15% boven de bodem. Toch is het zeker nog niet te laat om in te stappen. 

De verwachtingen voor de S&P 500

Op basis van de historische gemiddelden kunnen we namelijk nog het volgende verwachten van de S&P 500:

 • 4.277 punten in oktober 2023: nog +6,4% vanaf het huidige niveau
 • 4.940 punten in oktober 2025: nog +22,9% vanaf het huidige niveau. Dat betekent ook een nieuw all time high in de komende ~2,5 jaar
 • 6.013 punten in oktober 2027: nog +49,7% vanaf het huidige niveau. 

Er ligt dus nog veel moois in het vooruitzicht voor de komende jaren. Maar, hierbij twee belangrijke kanttekeningen:

 • Dit zijn historische gemiddelden. De komende jaren kunnen een lager of een hoger rendement opleveren
 • Bovenstaande data is op basis van de S&P 500. Maar de best presterende aandelen vinden we niet per definitie in deze index van de grootste Amerikaanse bedrijven. 

Bij Value Jagers zijn we uiteraard fan van value aandelen, maar ook van aandelen van wat kleinere bedrijven, small cap value aandelen. Bij bedrijven die door minder beleggers gevolgd worden is de markt minder efficiënt, hier valt dus vaker value te vinden. Daarnaast kunnen kleinere bedrijven sneller groeien, en deze groei langer vasthouden, dan de bedrijven uit de S&P 500. 

Value presteert beter

We zien dan ook dat het herstel van de laatste maanden aangevoerd wordt door specifieke gebieden op de beurs:

We kunnen natuurlijk selectief en een paar aandelen noemen die uitzonderlijk goed presteren, maar dat is niet eerlijk. Daarom hebben we een paar grote ETF’s genomen die zich in een aantal gebieden specialiseren. 

Het valt op dat over de hele linie de bodem gevormd werd in oktober vorig jaar. Maar sindsdien loopt het herstel uiteen. Onze favoriete categorieën presteren nu al veel beter dan de S&P 500:

 • Geel: Amerikaanse dividendaandelen
 • Paars: Amerikaanse mid-cap value aandelen
 • Oranje: Amerikaanse small-cap value aandelen
 • Groenblauw: value aandelen buiten de VS

Conclusie

Na een daling van meer dan 20% in de S&P 500 volgt, historisch gezien, een sterke beursperiode. Na de opleving van de laatste maanden lijkt dit nieuwe tijdperk aangebroken. 

Maar de S&P 500 levert niet het hoogste rendement. Aandelen van kleinere bedrijven, value aandelen en aandelen van bedrijven van buiten de VS presteren vaak beter. 

Dat wordt onderstreept door het beursherstel van de laatste maanden. Aandelen uit voorgaande categorieën laten recent een hoger rendement zien.

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.