Beurs
Beurs

De indexen blijven stijgen, wat nu?

Joeri 9 februari 2021

Sinds de bodem in maart vorig jaar zijn de koersen van veel aandelen gigantisch gestegen. Volgens sommige beleggers zijn de huidige waarderingen onhoudbaar. Zij verwachten dus op korte termijn een beurscrash. Optimistische beleggers zien dit juist als een nieuw tijdperk, met nog veel meer opwaarts potentieel. Hoe moeten beleggers navigeren tijdens deze bijzondere omstandigheden?

Het voorspellen van de toekomst is onmogelijk, maar de verleiding is groot. Het is juist dat de beurzen enorm gestegen zijn, maar dat zegt niet dat deze stijging op korte termijn ophoudt. Dit hebben we vaker gezien, bullmarken gaan vaak veel langer door dan beleggers verwachten. Koersen kunnen blijven stijgen, ook nadat de waarderingen al te hoog zijn opgelopen. 

In plaats van het proberen te voorspellen van beurskoersen is het beter om te focussen op de onderliggende bedrijven. Ook in deze tijden van extreme overwaarderingen zijn er nog aandelen te vinden die de markt misprijst. Er zijn nog gezonde bedrijven met een mooie toekomst in het verschiet die tegen een redelijke prijs te koop zijn. 

Vermijd kuddegedrag

Deze manier van beleggen heeft nog een voordeel: je volgt niet de kudde. Op de beurs eindigt kuddegedrag namelijk zelden goed. In de praktijk zien we vaak dat beleggers aandelen kopen op basis van euforie, en dan veel te veel betalen. Wanneer het sentiment omslaat, en dat kan in zeer korte tijd gebeuren, blijven zij teleurgesteld achter. 

What the wise man does in the beginning, the fool does in the end – Howard Marks

Het is dus belangrijk om gedisciplineerd te blijven. Laat je niet meevoeren in de waan van de dag en de alsmaar stijgende beurzen. Vermijd het kopen van de populairste en duurste aandelen en focus op fundamentele analyse

Let op het risico

Wanneer de koersen stijgen verliezen beleggers het risico sneller uit het oog. De focus verschuift naar de potentiële winsten die gemaakt kunnen worden. Verleidingen worden groter en groter. Dit is een grote valkuil aangezien het risico op verlies van kapitaal in deze tijden alleen maar toeneemt. 

Juist nu moeten beleggers aan verstandig risicomanagement doen. Koop alleen aandelen die ondergewaardeerd zijn. Het kopen van de populairste aandelen leidt waarschijnlijk tot matige resultaten op de lange termijn. Neem wat winst van tafel wanneer de koers ver op de winstpotentie van het bedrijf vooruit is gelopen. 

  • Ontvang elke dag de beste beleggingskansen
  • Beleg als eerste in de goedkoopste aandelen
  • Mis de volgende Apple, Facebook, Pfizer of Walmart niet