Aandelen
Aandelen

De brief van Bezos toen het aandeel 80% daalde

Joeri 17 februari 2023

Jeff Bezos is de oprichter en voormalig CEO van Amazon.com (Nasdaq: AMZN), een van de meest succesvolle groeibedrijven uit de recente geschiedenis. Het aandeel Amazon heeft veel vroege beleggers miljonair gemaakt, maar dat ging met de nodige volatiliteit. 

Als modern internetaandeel deed Amazon uiteraard mee in de dotcom-gekte. Vanaf haar beursgang in 1997 steeg het aandeel, gecorrigeerd voor splits, van zo’n $ 0,09 naar meer dan $ 5,00 in december 1999. Om vervolgens in het jaar 2000 meer dan 80% in waarde te verliezen

Na zo’n dramatisch jaar is het belangrijk om de aandeelhouders aan boord te houden. Dat deed Jeff Bezos dan ook in zijn jaarlijkse brief aan de aandeelhouders.

Het is interessant om te lezen hoe een leider en visionair als Bezos zijn bedrijf, en investeerders, door een crisis loodst. 

Hij ontkent het niet

De opening van de brief valt direct op. Bezos gaat meteen in op de prestaties van het aandeel: 

“Aan onze aandeelhouders:

Ouch. Het is een pijnlijk jaar voor velen in de kapitaalmarkten, en zeker voor aandeelhouders van Amazon.com. Op het moment van schrijven zijn onze aandelen meer dan 80% gedaald in een jaar tijd. Desondanks bevindt het bedrijf Amazon.com zich, op vrijwel alle vlakken, in een sterkere positie dan ooit tevoren.”

De koers van het aandeel Amazon.com van de beursgang in mei 1997 tot begin 2002

Vervolgens somt Jeff Bezos een hele lijst met datapunten op, die allemaal verbeterd zijn. Het aantal klanten, de omzet, de bruto winst: het bedrijf is duidelijk gegroeid in het laatste jaar. 

De verklaring

Vervolgens stelt Bezos de vraag die veel aandeelhouders bezighoudt: 

“Als het bedrijf zoveel beter is dan een jaar geleden, waarom is de aandelenkoers dan zoveel lager dan een jaar geleden?”

Uiteraard beantwoordt hij deze vraag ook, en wel met een citaat van ‘de vader van het waardebeleggen’: 

“Zoals beroemde belegger Bejamin Graham zei: ‘In the short term, the stock market is a voting machine; in the long term, it’s a weighing machine’.”

Bezos vertaalt deze beroemde uitspraak naar het aandeel Amazon.com:

“Het is duidelijk dat er in 1999 veel gestemd werd, en weinig gewogen. We zijn een bedrijf dat gewogen wil worden en, na verloop van tijd, zal dat ook het geval zijn. Op de lange termijn worden namelijk alle bedrijven gewogen. Tot die tijd moeten we de ruis negeren, en hard werken om een alsmaar ‘zwaarder’ bedrijf te bouwen.”

Conclusie

Amazon.com was een echt groeiaandeel. Hiermee was het erg gevoelig voor het marktsentiment. De koers kon met honderden procenten stijgen, maar ook in korte tijd met meer dan 80% dalen. 

De toenmalige CEO – Jeff Bezos – begreep deze bewegingen, maar was er niet blij mee. Na een dramatisch beursjaar probeert hij zijn aandeelhouders ervan te overtuigen om zich te blijven richten op, de steeds sterkere, fundamenten van het bedrijf.

Dit is niet alleen van toepassing op aandelen van snelgroeiende en overgewaardeerde bedrijven, maar ook op value aandelen. Uiteindelijk ‘weegt’ de markt het bedrijf op basis van haar fundamenten. Blijf daar dus op focussen en negeer de ruis. 

Auteur is long AMZN

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.