Aandelen
Aandelen

Het grootste dilemma bij beleggen

Joeri 2 september 2020

Niemand zag de pandemie en de bijbehorende economische gevolgen aankomen. Maar misschien was je er wel vroeg bij, en verkocht je je aandelen voordat de beurzen hard daalden in maart. Dan zat je in cash terwijl de markten in een paar weken tijd met 30% terugvielen. Goed gedaan! Maar wat nu?

We vermoeden dat de meeste beleggers die eerder dit jaar uitstapten nog niet allemaal hebben teruggekocht.

Dit is het grootste dilemma bij het proberen te timen van de markt. Om dit probleem inzichtelijk te maken gebruiken we een fictieve belegger, en een tijdlijn van de S&P 500.

Maart

De belegger vertrouwt het nieuws uit China niet. Hij vermoedt dat Corona een veel groter probleem is, met mogelijk grote gevolgen. Daarom verkocht hij op 28 februari al zijn aandelen. In maart daalde de S&P 500 met 16%, een goede zet dus. 

Verloop van de S&P 500 in 2020.

April

Eind maart beginnen de beurskoersen weer ter stijgen, maar dit wordt afgedaan als een ‘dead cat bounce’.

Na de dramatische weken maart is het logisch dat de beurzen wat herstellen. Dat maakte nog geen eind aan de bearmarket, toch?

Dus hij blijft in april ook nog langs de zijlijn te blijven staan; even de volatiliteit afwachten. In Amerika hebben net een record aantal mensen zich gemeld voor een werkeloosheidsuitkering. Grote delen van de economie liggen volledig stil.

Op het nieuws horen we dat dit wel eens erger kan worden dan De Grote Depressie. Er komen op de beurs dus zeker betere koopmomenten, toch?

In april steeg de S&P 500 met +18%.

Mei

Nu is de beurs duidelijk ‘overbought’ en toe aan de grote correctie. Aandelen kunnen onmogelijk hetzelfde waard zijn als voor de Corona-uitbraak.

De Centrale Banken pompen een ongekende hoeveelheid geld in de economie, daar moet binnenkort de prijs voor betaald worden. Het beste is om de gevolgen daarvan even af te wachten, toch?

In mei steeg de S&P 500 met +8%. 

Juni tot nu

Sinds 1 juni is de S&P 500 nog eens meer dan +10% verder gestegen. De stand is nu ruim +15% hoger dan toen onze belegger uit het voorbeeld uitstapte 28 februari.

Hoe lang blijft de belegger wachten op de koopkans? Dat is het dilemma bij het timen van de beurs. 

“Timing the market is a fools game, whereas time in the market is your greatest natural advantage.” – Nick Murray 

Opnieuw instappen

Wanneer de koopkans uiteindelijk wel komt, en de beurzen -50% dalen, is het sentiment zo negatief dat de belegger niet durft te kopen.

Dat hebben we recent om ons heen gezien.

Beleggers die al in cash zaten omdat de koersen te hoog waren hebben ook in maart niet gekocht, op een enkeling na. 

We zijn hier niet voor gemaakt

Het menselijk brein is niet gemaakt om financiële langetermijnbeslissingen te maken. Ons instinct, wat de mens gebracht heeft waar het nu is, is geprogrammeerd om direct te reageren op gevaar.

Dat is een prima uitgangspunt wanneer je oog in oog staat met een roofdier, maar niet wanneer je kijkt naar dalende beurskoersen. 

Wees dus niet te streng voor jezelf. Beleggen is niet altijd makkelijk. Help jezelf door te voorkomen dat je in dit soort situaties terecht komt. 

De oplossing

Het probleem is dus echter makkelijk te voorkomen: zorg dat je niet in deze situatie terecht komt. Ga nooit helemaal naar cash.

Het is prima om een cashpositie op te bouwen wanneer je aandelen te duur vindt. Maak dan wel duidelijke afspraken met je zelf wanneer en hoe je dit gaat inzetten.

Schrijf dit op en houd je er aan.

Over een paar jaar zal je hier dankbaar op terugkijken.