Het afgelopen weekend verscheen de jaarlijkse brief van Warren Buffett, aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A. BRK.B). Deze brief is niet alleen interessant voor de aandeelhouders van Berkshire, maar voor alle beleggers.
Warren Buffett staat erom bekend dat hij zijn wijsheden, over beleggen en het leven in het algemeen, graag deelt met anderen. De brief aan de aandeelhouders is dan ook een inkijkje in de visie van één van de beste beleggers aller tijden.
Uit de brief van dit jaar hebben we vijf inzichten gehaald die ook van toepassing zijn voor beleggers met een iets kleiner portfolio.
Spreiding is uiteraard belangrijk, maar veel beleggers overdrijven. Door het kopen van veel verschillende aandelen hopen beleggers de volgende Alphabet (Nasdaq: GOOGL), Microsoft (Nasdaq: MSFT) of Tesla (Nasdaq: TSLA) te pakken te krijgen.
Maar door het te dun spreiden van het portfolio wordt de impact van de winnaars op het totale portfolio steeds kleiner.
Buffett schrijft dat: “zijn succes het resultaat is van ongeveer 12 echt goede beslissingen. Dat komt neer op ongeveer een in de vijf jaar”.
Daarnaast schrijft Buffett dat zijn succes te danken is aan: “het soms vergeten voordeel dat langetermijnbeleggers hebben. Na verloop van tijd zijn er maar een paar winnaars nodig om wonderen te verrichten.”
Wanneer je sterke bedrijven tegen een aantrekkelijke prijs koopt, werkt tijd enorm in je voordeel.
Koers Berkshire Hathaway (NYSE: BRK.A) sinds 1983 (+53.506%)
Buffett blikt in deze brief ook terug op de geschiedenis van Berkshire Hathaway. Hij schrijft: “In 1965 was Berkshire een bedrijf wat maar een ding kon. Het was een gedoemde textielonderneming in New England. Het bedrijf was op weg naar de ondergang, en had onmiddellijk een nieuwe start nodig. Terugkijkend zag ik de ernst van de problemen te langzaam in.”
Dit is een interessante observatie. Buffett zag de signalen, maar onderschatte de echte problemen. Dat zelfs een iemand als Warren Buffett problemen binnen een bedrijf te traag signaleert, geeft te denken.
Goedkope aandelen zijn meestal goedkoop met een reden: beleggers denken dat er problemen zijn. Zijn wij in staat die tijdig te herkennen?
De ‘veiligheidsmarge’ is tot een begrip gemaakt. In het geval van Berkshire is de cashpositie onderdeel van deze veiligheidsmarge. Hij schrijft: “Berkshire zal altijd een vermogen aan cash aanhouden.”
Dus zelfs wanneer Buffett fantastische beleggingskansen vindt, zal hij altijd een aanzienlijke kaspositie houden. Hiermee behoudt hij mogelijkheden tot het flexibel inzetten van kapitaal.
Tot slot gaf hij in zijn brief ook de eer aan zijn rechterhand: Charlie Munger: “Zoek een zeer slimme partner, die bij voorkeur iets ouder is dan jij, en luister heel goed naar wat hij zegt.”
Buffett heeft al eerder toegegeven dat Munger veel voor Berkshire heeft betekend. Het is een voor Buffett een sparringpartner, waarbij hij ideeën tegen het licht kan houden. In het beleggen is het belangrijk om de visie van iemand met een andere mening te doorgronden.
De brief van 2023 bevatte vooral herhalingen van eerder door Buffett besproken punten. Toch is het nuttig hier bij stil te staan, omdat het tijdloze adviezen zijn. Het is de methode die al decennia werkt voor Buffett, en ook voor andere beleggers zal werken.
De kern blijft: doe een beperkt aantal écht goede beleggingen, en houd deze aandelen lang vast.
Lees ook:
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.