Educatie
Educatie

Tips en tricks van Sir John Templeton

Joeri 3 april 2020

John Templeton was een Amerikaans-Brits belegger, bekend geworden met zijn eigen beleggingsfonds. Hij bracht internationale aandelen onder de aandacht van de Amerikaanse belegger. En hij was een echte wereldwijde koopjesjager, en met succes! Het fonds van Templeton behaalde een jaarlijks rendement van 14% gedurende maar liefst 38 jaar. Een indrukwekkend trackrecord. Wat kunnen we leren van deze briljante belegger?

John Marks Templeton studeerde aan de universiteiten van Yale en Oxford, waar hij onder andere les kreeg van niemand minder dan Benjamin Graham.

Hij financierde zijn studie gedeeltelijk met het spelen van poker, waar hij buitengewoon goed in was. Misschien was dat al een van de voortekenen van zijn analytisch inzicht?

Templeton Growth Fund

Na zijn studie maakte hij een wereldreis en vervolgens kreeg hij een baan op Wall Street. Hij bleek een uitzonderlijk goede belegger die veel geld verdiende door tegen de stroom in te gaan, ook met buitenlandse aandelen.

In die tijd was dat nog hoogst ongebruikelijk. Hij besloot om zelfstandig verder te gaan; het Templeton Growth Fund werd opgericht in 1954. Tot aan zijn pensioen in 1992 behaalde hij met dit fonds zeer goede resultaten.

Tips van Sir Templeton

Gedurende zijn carrière verzamelde hij een lijst met regels voor zijn beleggingen. Hij schreef hier een aantal artikelen over. Dit geeft ons een kijkje in de denkwijze van een van de beste beleggers van de vorige eeuw.

14 tips van John Marks Templeton die in 2020 nog steeds relevant zijn:

  1. Er geldt slechts één doel voor alle langetermijnbeleggers: maximaal netto totaalrendement.
  2. Het behalen van een goed trackrecord vergt veel studie en werk. Het is een stuk moeilijker dan de meeste mensen denken.
  3. Het is onmogelijk om superieure rendementen te leveren, tenzij je iets anders doet dan de meerderheid van de beleggers.
  4. De beste tijd om te kopen is in tijden van maximaal pessimisme. De beste tijd om te verkopen is in tijden van maximaal optimisme. Anders gezegd: op de beurs vind je alleen een koopje door te kopen wat de meeste beleggers verkopen.
  5. Om te kopen wanneer iedereen moedeloos is en verkoopt, en om te verkopen wanneer anderen gretig kopen, is enorme vastberadenheid vereist. Zelfs wanneer je weet dat in deze momenten het grootste rendement schuilt.
  6. Bear markets zijn altijd tijdelijk geweest. Een tot twaalf maanden voor de bodem van de economische conjunctuur stijgen de aandelenkoersen weer.
  7. Als een bepaalde sector of type belegging populair wordt bij investeerders dan zal die populariteit tijdelijk blijken. Wanneer de populariteit verdwijnt zal het jarenlang wegblijven.
  8. Op de lange termijn fluctueren indexen rond de opwaartse trend van de winst per aandeel.
  9. Als je dezelfde aandelen koopt als andere beleggers, krijg je dezelfde resultaten als andere beleggers.
  10. De koers van aandelen fluctueert veel meer dan de waarde. Hierdoor zullen indexfondsen nooit het beste totaalrendement opleveren.
  11. Te veel beleggers focussen op trends en voorspellingen. Daarom behaal je een beter rendement door te focussen op waarde.
  12. Als je wereldwijd zoekt vind je meer en betere koopjes dan wanneer je maar in één land zoekt. Daarnaast levert het de veiligheid van diversificatie op.
  13. Het is tijd om een positie te verkopen wanneer je een veel betere deal hebt gevonden om het te vervangen.
  14. Als een methode om aandelen te selecteren te populair wordt moet je overschakelen op een andere, ongeliefde, methode. Elke methode of formule wordt verpest wanneer te veel beleggers er gebruik van maken.

Conclusie

We zien een duidelijke rode draad in zijn tips. Focus op value aandelen en ga tegen de stroom in. Een eenvoudige theorie waar je een sterke maag voor nodig hebt. Het is een strategie die ook vandaag de dag nog voor de beste resultaten zorgt.