Beleggen
Beleggen

De twee belangrijkste regels voor succesvol beleggen

Joeri 18 mei 2023

Als waardebeleggers citeren we graag Warren Buffett. Zijn wijsheid is vrijwel ongeëvenaard, en hij weet dit in pakkende uitspraken te delen met het grote publiek. In dit blog geven we een aantal tips om een van zijn beroemdste uitspraken toe te passen. 

Het citaat in kwestie: “De eerste regel in het beleggen is: verlies geen geld. De tweede regel is: vergeet de eerste regel niet. Dat zijn alle regels die er zijn.”

Zoals zo vaak weet hij in een paar woorden tot de kern van de zaak te komen. Maar, ook zoals zo vaak, blijft het vrij vaag. Want niemand wil geld verliezen op de beurs, maar toch gebeurt het.

Vandaag benoemen we nog eens drie punten waarbij beleggers extra scherp moeten zijn. Dit is een vervolg op een eerder blog, waar in we al eens vijf alarmsignalen benoemden. 

Vreemde vestigingslocatie

Hoe atypischer de locatie van het hoofdkantoor, hoe kritischer de belegger moet zijn. Soms vestigen bedrijven zich, vanwege de ‘vriendelijke belastingregels’, op een eilandstaat. Maar, sommige van deze eilanden hebben ook erg mager toezicht en bedrijfsmatige wet- en regelgeving. 

Het gebrek aan financieel toezicht brengt uiteraard extra onzekerheden met zich mee. Dat zegt niet dat alle bedrijven op zo’n locatie slechte bedoelingen hebben, maar beleggers moeten zich bewust zijn van de risico’s. 

Grote insider verkopen

Zeker bij nieuwe beursgangen is het gebruikelijk dat de oprichter(s), en het durfkapitaal, in de eerste periode aandelen verkopen. De insiders willen hun investering gedeeltelijk te gelde maken, en het risico beter spreiden.

Daarnaast hoeft dit zeker niet negatief te zijn voor andere beleggers. Wanneer de grootste aandeelhouder het belang afbouwt, brengt dit de bezitsverhoudingen (en het stemrecht) meer in evenwicht. 

Het wordt anders wanneer er geen sprake meer is van het afbouwen van de positie, maar het dumpen van de positie. De insiders kennen het bedrijf als geen ander, wanneer zij massaal naar de uitgang rennen weten ze waarschijnlijk iets wat de rest niet weet. 

Ze claimen een ‘nieuwe realiteit’

Natuurlijk zijn er bedrijven die succesvol een nieuw product of dienst uitvinden, maar dat is niet waar we hier op doelen. Deze categorie zijn bedrijven zonder omzet, waarbij de charismatische oprichter claimt wonderen te gaan verrichten. 

Deze bedrijven zijn in de praktijk vaak niet veel meer dan een idee. Wanneer ze beleggers achter zich krijgen kan zo’n bedrijf echter een enorme beurswaarde krijgen. Recente voorbeelden zijn:

  • Theranos, revolutionaire bloedtesten, die niet bleken te bestaan. Theranos had op de piek een waardering van $ 10 miljard. Dit is inmiddels volledig verdampt. De CEO en COO zijn veroordeeld voor fraude en zitten een celstraf van 11 en 12 jaar uit. 
  • WeWork, ‘vastgoed-as-a-service’ was eigenlijk niet zo vernieuwend. Toch had dit bedrijf op de piek een waardering van $ 47 miljard. Het bedrijf trok in oktober 2022, tegen een fractie van die waardering, naar de beurs. Sindsdien is de koers met nog eens 96% gedaald tot een marktwaarde van minder dan $ 800 miljoen.
  • Nikola, waarbij beleggers werden misleid met een elektrische vrachtwagen ‘in motion’. Hierdoor schoot in 2020 de koers in korte tijd met +500% omhoog tot $ 65,90 per aandeel. Sindsdien is deze met bijna 99% gedaald.

Stuk voor stuk mooie ideeën, die de oprichters zeer goed konden verkopen aan de markt. Beleggers hadden echter beter kunnen wachten op een succesvolle lancering van het product. 

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.