Beleggen
Beleggen

De kunst van aandelen ‘niet verkopen’

Joeri 14 februari 2023

Iedere belegger droomt van aandelen die keer 10 of zelfs keer 100 gaan. Dit zijn de zogenoemde ‘ten-baggers’ en ‘hundred-baggers’. Dergelijke rendementen kunnen het leven van de belegger drastisch veranderen. Toch zijn er weinig beleggers die dit bereiken, om een simpele reden: ze verkopen te vroeg

Het lang vasthouden van aandelen is een kunst, die helaas veel te weinig beleggers beheersen. Het leren van dit aspect vergroot de kans op hoge rendementen drastisch. 

Voor tips kijken we naar uitspraken en acties van een van de beste langetermijnbeleggers aller tijden: Charlie Munger. De rechterhand van Warren Buffett staat namelijk bekend om zijn uitzonderlijke geduld. 

Hij is de meester van het ‘niets doen’ binnen het beleggen. Met een privévermogen van $ 2,3 miljard, zelfs na het schenken van vele miljoenen aan goede doelen, heeft hij bewezen dat ‘niet verkopen’ een zeer goede strategie is

In zijn uitspraken, brieven en acties komt steeds hetzelfde punt naar voren: de kwaliteit van het bedrijf achter het aandeel is het belangrijkste. 

Kwaliteit van het bedrijf

Veel beleggers kopen aandelen puur en alleen omdat ze denken dat deze ondergewaardeerd zijn. Dus ongeacht de kwaliteit van het bedrijf. Dit is een fout, omdat je vervolgens constant het aandeel moet volgen, want wanneer verkoop je? Dat is niet eenvoudig, de kans dat je op het verkeerde moment verkoopt, is groot

Beleggers kunnen het zichzelf gemakkelijk maken door aandelen van een paar fantastische bedrijven te kopen. Vervolgens kan je niets doen, en niets doen is meestal een goed idee binnen het beleggen. Het aanhouden van aandelen van sterke bedrijven is ook eenvoudiger in tijden van hoge volatiliteit. 

Zoals Munger zei:

“Make it easy to not have to make decisions”.

Hierbij helpt het ook om de belegging niet simpelweg als een aandeel te zien. We hebben er al vaker over geschreven, maar door het kopen van een aandeel word je mede-eigenaar van het bedrijf. Gedraag je daarom ook als een eigenaar. 

Verkoop niet op basis van koersuitslagen, maar op basis van de fundamentele ontwikkelingen van het bedrijf. Houd de aandelen aan zolang het bedrijf goed presteert.

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.