Beurs
Beurs

Yes: value is terug!

Joeri 19 mei 2022

2022 is, voor sommige beleggers, een zeer pijnlijk beursjaar. Aandelen als Rivian Automotive (Nasdaq: RIVN), Coinbase (Nasdaq: Coin) en Wayfair (NYSE: W) daalden dit jaar met zo’n 75%. Dit zijn drie heel verschillende bedrijven, die toch iets gemeen hebben: beleggers waren bereid een enorme prijs te betalen voor groei. Dat doen ze niet bij value … en dat levert nu zijn vruchten op.

De laatste jaren konden beleggers geen genoeg krijgen van groeiaandelen. Waardeaandelen leken ten dode opgeschreven. De rendementen van groei versus waarde zette een historische reeks neer.

Zoals deze grafiek laat zien:

In 14 van de 15 kwartalen tussen 2017 en 2021 (groene vlak) presteerde groeiaandelen beter dan waardeaandelen

Meer en meer beleggers stapte in groeiaandelen, deze gingen toch alleen maar omhoog. 

Waarom zou je immers beleggen in een saaie fabrikant van frisdranken, wanneer je met een streamingbedrijf fantastische rendementen boekt?

De extreem lage rente speelde hierin een belangrijke rol. Wanneer geld gratis is, maakt het niet uit wanneer je terugbetaald wordt. Veel bedrijven krijgen het voordeel van de twijfel: zolang de omzet maar groeide waren beleggers bereid verliezen te financieren. 

Deze gekte bereikte in 2020 het hoogtepunt. Groeiaandelen presteerde 36% beter dan waardeaandelen.

Dat was het grootste verschil in rendement ooit

Zelfs vlak voor het uiteenspatten van de internetzeepbel waren de cijfers niet zo extreem. 

Nieuw tijdperk

Toen brak 2022 aan, en er sindsdien vindt een ware aardverschuiving plaats. Nu de rente oploopt, samen met spanningen op mondiaal niveau, doen de fundamenten van de bedrijven er ineens weer toe. 

Dit zien we aan de aandelen die goed presteren in 2022. Terwijl de indexen dit jaar (diep) in het rood staan, doen bepaalde sectoren en aandelen het zeer goed. 

Uiteraard geldt dit voor de grondstoffensector, waar sommige aandelen verdubbeld zijn in koers over de afgelopen maanden, maar ook voor andere typische ‘value’ sectoren. 

Hierdoor bevindt de S&P 500 zich (nog) niet in een bearmarket, ondanks dat een aantal grote namen dit jaar hun koers al hebben zien halveren. 

Terwijl deze aandelen in grote mate het verloop van de index bepalen, is de S&P 500 dit jaar ‘slechts’ 16% in waarde gedaald. 

Dat kan maar één ding betekenen: value is terug!

Slow and steady wins the race

Bovenstaande mantra hebben we bij Value Jagers al vaak herhaalt, omdat het werkt. We zien dit nu in de praktijk. 

Om af te sluiten met een grafiek die dit principe perfect uitbeeld: het koersverloop van een van de meest geliefde aandelen van 2020, versus de saaie frisdrankproducent: Juist. 

The Coca-Cola Company (NYSE: KO) levert over de afgelopen vijf jaar een hoger rendement dan Netflix (Nasdaq: NFLX). Zelfs exclusief dividend. 

Auteur is long KO.

3 Aandelen voor de Energie Crisis [Gratis Gids]