Beleggen
Beleggen

De beleggingsstrategie van Mohnish Pabrai

Joeri 22 maart 2023

De naam Pabrai zal niet bij iedere belegger een belletje doen rinkelen. Qua strategie, en prestaties, mogen we hem echter in dezelfde categorie indelen als Warren Buffett, Charlie Munger en Benjamin Graham. Mohnish Pabrai is een waardebelegger pur sang en, net zoals voorgaande namen, iemand die graag zijn kennis deelt. 

Dhr. Pabrai geeft de voorkeur aan een geconcentreerd beleggingsportfolio van aandelen met de potentie tot enorme rendementen. In een masterclass gaf Mohnish Pabrai aan hoe hij deze ‘multi-baggers’ vindt. We kunnen de inhoud hiervan samenvatten in slechts twee tips.

Tip 1: weet waar u exact naar zoekt

Ten eerste is het volgens dhr. Pabrai belangrijk om gefocust te blijven. Veel beleggers gebruiken diverse strategieën door elkaar. Ze zoeken bijvoorbeeld naar aandelen met een extreem lage koers-winstverhouding én proberen te profiteren van fusies en overnames én kopen bedrijven die ver onder de boekwaarde noteren. 

Dit zijn allemaal prima beleggingsstrategieën, maar het hoogste rendement wordt geboekt wanneer de belegger zich volkomen toelegt op slechts één strategie. 

Thumbnail van een video van het YouTubekanaal van Mohnish Pabrai

Bedenk hierbij dat het moeilijk is om goede investeringen te vinden. Het goede nieuws is dat u niet veel nieuwe ideeën nodig hebt. Toevoegen aan een succesvolle belegging is vaak beter dan een nieuwe positie openen. Dit voorkomt ook een hoop stress die komt kijken bij het zoeken naar een nieuwe belegging.

Tip 2: houd deze aandelen lang vast

Veel beleggers verkopen een positie wanneer ze op een mooie winst staan. Hierdoor doen ze veel te veel transacties.

Vooral waardebeleggers hebben er moeite mee om een positie aan te houden wanneer het aandeel overgewaardeerd lijkt. Ook dan is verkopen volgens Pabrai vaak een vergissing. Geweldige bedrijven worden nu eenmaal vaak tegen hoge waarderingen verhandeld. 

De enige manier om een ‘multi-bagger’ te krijgen is door aandelen vast te houden gedurende de dalen én de pieken. Door het lang vasthouden van een aandeel geeft u het bedrijf de kans om winst voor u te blijven maken, met een hoog samengesteld rendement tot gevolg. 

Tegenwoordig houden de meeste beleggers hun aandelen minder dan een jaar aan, dat is volgens Pabrai veel te kort. Investeer in aandelen van bedrijven die decennialang geld voor u kunnen blijven verdienen.

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.