We hadden eerder al over hoe de energiebehoefte van de mens de vraag naar (fossiele) grondstoffen zal blijven aanwakkeren. Ook de grondstoffen van de toekomst – zoals koper – en andere Battery Metals kwamen al aan bod. Ten slotte willen we het dan nog even hebben over edelmetalen goud en zilver.
In de selectielijst van Value for Life: Grondstoffen staan talrijke junior goud- en zilvermijnen die, daar moeten we eerlijk in zijn, nog niet al te veel potten hebben gebroken.
Maar daar kan in 2023 wel eens snel verandering in komen.
Veel beleggers zijn nog steeds teleurgesteld in goud (en zilver) omdat we eenmaal leven in tijden van grote onzekerheid met een potentiële recessie, oorlog, hoge inflatie, …
Dat zijn omstandigheden waarin het gele edelmetaal zou moeten blinken als nooit tevoren.
Toch lijkt voor goud de barrière van 2.000 USD moeilijk te doorbreken.
Bij het kleinere broertje zilver is de situatie helemaal deprimerend.
Zilver staat vandaag zowat de helft lager als de piek van 1980 en 2011.
Waar kan je vandaag nog een grondstof vinden die +/- 50% lager staat dan 4 decennia geleden?
Maar kijk …
We zitten mogelijk in de laatste fase van underperformance van deze edelmetalen.
Zo zagen we begin dit jaar de goudprijs uitbreken ten opzichte van de S&P 500 in een neerwaarts trendkanaal dat al 14 jaar van kracht was.
In 2011 piekte de goudprijs nog aan bijna 20 keer de S&P 500, maar deze was gedaald tot amper 4 in 2022.
Nu is de trend omhoog weer ingezet.
De RSI van de maandelijkse grafiek van goud vs S&P 500 staat momenteel voor het eerst in 10 jaar – op een korte tijd in 2020 na – terug boven de 50 wat wijst op een positief momentum.
Trends als deze duren vaak enkele tot tientallen jaren en de klepel is nu terug in het voordeel van goud geslagen.
Hetzelfde zien we bij zilver.
Wat goud is ten opzichte van de S&P 500, is zilver ten opzichte van de Nasdaq (volatieler, iets meer risico).
Hier is de ratio sinds 2011 gedaald van 0,02 naar 0,002.
Om terug uit te breken uit het dalende trendkanaal, mét ook een RSI-momentumindicator die boven de 50 komt voor het eerst in een decennium.
En dus wijst op een outperformance van zilver ten opzichte van de Nasdaq.
Maar natuurlijk beleggen we niet in fysiek goud en fysiek zilver, maar in junior miners die fysiek goud en/of fysiek zilver in de grond hebben zitten.
De oudste index voor goud- en zilvermijnen is de Gold Bugs Index (HUI).
Tijdens de vorige langdurige opwaartse cyclus in edelmetalen steeg de HUI tussen 2001 en 2011 van minder dan 50 punten tot 600 punten.
Ondertussen daalde de HUI terug van 600 punten naar 100 punten om daarna met de nodige ups en downs terug te stijgen naar +/- 250 punten vandaag.
Als de nieuwe opwaartse rit slechts half zo sterk is als die van begin deze eeuw, dan nog moet de Gold Bugs Index meer dan verdubbelen ten opzichte van vandaag.
Als is de kans – historisch gezien – vrij groot dat het daar niet bij zal blijven.
We kunnen dus de komende maanden en jaren nog vuurwerk verwachten van de goud- en zilver junior miners van Value for Life: Grondstoffen.
Daarin vindt u juniors als:
Let op!
Wanneer de interesse van beleggers terugkeert naar goud- en zilvermijnen, kan het op zeer kort tijd, bijzonder hard gaan.
Zo steeg de Gold Bugs Index, de laatste jaren:
Of gemiddeld +90% op 7 maanden!
Er op tijd bij zijn is de boodschap en de boodschap van de markt zegt dat u NU nog (net?) op tijd bent.
Lees ook:
Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.