Beleggen
Beleggen

Howard Marks: de man van $ 2,2 miljard

Joeri 26 januari 2023

Howard Marks is de mede-oprichter van Oaktree Capital Management, een vermogensbeheerder met ruim $ 160 miljard aan activa onder beheer. Zijn privévermogen wordt geschat op zo’n $ 2,2 miljard. Waar heeft hij zijn succes aan te danken?

We schreven al eens eerder een blog over Howard Marks. Het is dan ook een bijzonder intelligente belegger waar we veel van kunnen leren. Bovendien deelt hij zijn kennis graag in de – inmiddels beroemde – memo’s. Na het lezen van deze memo’s hebben we nog eens negen beurswijsheden verzameld.

Beleggen is ingewikkeld

Beleggen is uitdagend en het kost veel tijd om het goed te beheersen. Het is belangrijk om te beseffen hoe complex de materie is.

Word dus niet te zelfverzekerd in aannames, of oversimplificeer de wereld. 

Efficiënte markt

Het is veilig om aan te nemen dat markten grotendeels efficiënt zijn. Pogingen om beter te presteren in een perfect efficiënte markt heeft in het beste geval een kans van 50/50.

Om hoge rendementen te boeken moet je daarom investeren in markten die minder efficiënt zijn. 

Risico en rendement

Veel beleggers denken onterecht dat een het verhogen van het risico ook het rendement verhoogt. Het verhogen van het risico verhoogt echter het spectrum van mogelijke uitkomsten, dus inclusief de kans op verliezen.

Onthoud: een hoger risico leidt niet altijd tot een hoger rendement.

Psyche

Veel beleggers denken – bewust of onbewust – dat wat recent gestegen is, zal blijven stijgen. Het kenmerk van een bubbel is wanneer beleggers zeggen dat geen prijs te hoog is voor een bepaalde investering. 

Bekwame beleggers herkennen dit principe in een vroeg stadium. 

Marktcycli

Markten bewegen in cycli, en deze cycli zullen altijd bestaan. Optimisme wordt gevolgd door pessimisme. Bedrijven klimmen naar de top, maar veel zullen uiteindelijk falen. 

Het negeren van cycli en het extrapoleren van trends is daarom een van de gevaarlijkste dingen die een belegger kan doen. 

Het ego van de belegger

De rendementen van veel van de beste beleggers blijven achter tijdens stierenmarkten. Om vervolgens in berenmarkten veel beter te presteren. 

Dat vereist dat je je ego aan de kant zet. Accepteer dat je sommige jaren achterblijft bij de index, om op de lange termijn een hoger rendement te boeken.

Voorspellingen

Het doen van marktvoorspellingen voor de korte termijn is zinloos. Het hoogst haalbare is een ruwe schatting maken waar we staan in de cyclus, en daar naar handelen. 

Niemand weet hoe ver irrationele beleggers de beurs zullen opdrijven, of laten dalen.

Koopjes jagen

Om investeringen te vinden die aan bodemprijzen noteren moet een belegger tegen de stroom in gaan.

Dit betekent het herkennen van verkeerd geprijsde investeringen wanneer de markt veel te negatief is.

Chaos komt

Wanneer de markt in absolute paniek verkeerd is het de tijd om toe te slaan. Wees hier altijd op voorbereid. 

Wees geduldig opportunistisch, met een tegendraadse houding. Dit legt de bodem voor fantastische langetermijnrendementen in een berenmarkt. 

Conclusie

Howard Marks is een zeer intelligente belegger, en hij is daarmee miljardair geworden. Toch zijn veel van zijn beleggingsprincipes vrij simpel. Hij is geduldig, betaalt niet te veel en blijft weg van hypes. 

Hij laat de cycli van de economie en de beurs in zijn voordeel werken. Hiermee is hij een van de meest succesvolle beleggers van de moderne tijd geworden. 

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.