Aandelen
Aandelen

Buffett over de ‘Kannibalen van de aandelenmarkt’

Joeri 14 maart 2023

Een paar weken geleden publiceerde Berkshire Hathaway (BRK.A BRK.B) de jaarlijkse brief aan de aandeelhouders. Deze brief staat al vol wijsheden van Warren Buffett. We schreven al eerder een blog over de ‘vijf wijsheden’ die we haalden uit de editie van 2023. Maar er viel nog iets op in de brief van dit jaar: Buffett haalde fel uit naar critici van aandeleninkoopprogramma’s. 

In de basis zijn er twee manieren waarop bedrijven de aandeelhouders kunnen belonen:

Bedrijven die constant eigen aandelen inkopen worden ook wel de ‘Kannibalen van de beurs’ genoemd. Dit omdat ze zichzelf in hoog tempo ‘opeten’. 

In tegenstelling tot dividend, wat direct zichtbaar is, duurt het iets langer voordat de voordelen van het inkopen van eigen aandelen merkbaar is. Maar op de lange termijn zorgt het voor exponentiële groei, mits de bedrijven het op een verstandige manier inzetten. 

Wat dit voor aandeelhouders kan betekenen zien we bijvoorbeeld bij het bedrijf NVR Inc. (NYSE: NVR), een bouwer van woningen. Niet de meest spannende sector, maar toch een aandeel met een uitzonderlijk rendement.

Exponentiële groei bij Kannibalen

In 1993 had NVR 17,9 miljoen aandelen uitstaan. Door het constant inkopen van eigen aandelen is dit in de laatste 30 jaar met 82% teruggebracht, tot 3,3 miljoen uitstaande aandelen.

Sinds 1993 is de winst van NVR ongeveer maal 150 gegaan. Zonder het inkopen van eigen aandelen zou de koers dus ook (ongeveer) maal 150 moeten gaan. Maar dankzij het inkopen steeg de koers van $ 5,50 in 1993 naar $ 5.250 vandaag.

Koersverloop NVR over de afgelopen 30 jaar

Dat betekent dat de koers in deze periode maal 954 is gegaan. Bijna een 1.000-bagger. Een investering van $ 1.000 in 1993 is vandaag bijna $ 1.000.000 waard.

Dat is de kracht van het beleggen in Kannibalen. Maar niet iedereen is hierover even enthousiast.

Politiek is tegen

In de VS hebben veel politici, aan de kant van de Democraten, bezwaar tegen aandeleninkoopprogramma’s. Zij beweren dat dit puur een manier is om management en ‘de rijken’ te belonen. 

Deze discussie laaide opnieuw op nadat de grote oliemaatschappijen enorme aandeleninkoopprogramma’s lanceerden, na de hoge winsten van 2022. Dit viel bij veel politici verkeerd, vanwege de hoge brandstofprijzen.

Deze politici beweren dat het geld wat bedrijven hieraan besteden beter ingezet kan worden. Bijvoorbeeld investeringen in groei of het beter betalen van personeel. 

Sinds kort is ook een belasting geïntroduceerd van 1% op het (netto) bedrag wat bedrijven spenderen aan het inkopen van eigen aandelen.

Harde toon

Buffett ging in zijn brief in op het effect van het kopen van eigen aandelen. Hij schrijft dat het ‘gunstig is voor alle aandeelhouders’. Vooral zijn harde toon valt op:

“Als je wordt verteld dat alle inkoopprogramma’s schadelijk zijn voor aandeelhouders of de VS, of vooral gunstig zijn voor CEO’s, dan luister je naar een economische analfabeet of een demagoog (red. een politicus die met leugenachtige uitspraken het publiek naar zijn hand zet) met een zilveren tong. Twee zaken die elkaar niet uitsluiten.” 

Buffett gelooft dat alle aandeelhouders profiteren wanneer een bedrijf eigen aandelen inkoopt, omdat het de intrinsieke waarde per aandeel verhoogt. Hij schrijft over het effect voor de belegger wanneer Berkshire zijn eigen aandelen inkoopt:

“Het rekenwerk is niet ingewikkeld: wanneer het aantal aandelen daalt, gaat uw belang in onze bedrijven omhoog. Alle kleine beetjes helpen wanneer deze inkopen gedaan worden tegen waardeverhogende prijzen. Het moet worden benadrukt dat inkopen onder de intrinsieke waarde alle aandeelhouders, in elk opzicht, ten goede komt.”

Daarom beleggen wij in de Kannibalen van de beurs.

✅ 3 goedkoopste (value) aandelen voor 2023 [GRATIS Gids]

Lees ook:

Disclaimer

Dit artikel is een commerciële uiting en vormt geen beleggingsadvies. Het is ook geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. Value Jagers raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden. U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan dit artikel en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Dit artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. Value Jagers is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst Value Jagers erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

Value Jagers is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van deze teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in dit artikel. Evenmin is Value Jagers verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van dit artikel via internet verzonden worden.